FunX

Scott: "Ook mannen krijgen eetstoornissen, maar dat wordt nooit benoemd"

foto: Gordon Meuleman
  1. Newschevron right
  2. Scott: "Ook mannen krijgen eetstoornissen, maar dat wordt nooit benoemd"

Bij eetstoornissen als anorexia denk je misschien vooral aan vrouwen, maar het zijn net zo goed mannen die een eetstoornis kunnen ontwikkelen. Daar hangen nog veel meer taboes, vooroordelen en gevoelens van schaamte omheen en daarom is het voor veel van die mannen moeilijk om over te praten. Acteur en muzikant Scott Beekhuizen was zo dapper om dat toch te doen en deelde zijn verhaal in de TopiX-podcast.

Quote

Als het over een eetstoornis gaat, wordt nooit benoemd dat het iets is wat mannen ook kunnen hebben.

Geleidelijk

Als het over eetstoornissen gaat, zien veel mensen het klassieke beeld voor zich van een jong meisje dat zichzelf te dik vindt. Maar er bestaan talloze verschillende vormen van eetstoornissen. Het is heel complex, vertelt Scott. "Het gaat over een constante innerlijke strijd."

Zo'n stoornis krijg je dan ook niet van de een op de andere dag. Het ontstaat geleidelijk, zo ook bij Scott. Hij begon in de brugklas met afvallen. "Toen ik eenmaal doorhad dat ik dat kon en dat het een ding was, ben ik daar een beetje in doorgeslagen." Een paar jaar later trokken zijn ouders aan de bel. "Ik at alleen nog maar op de momenten dat er sociale controle was en dan het liefst nog zo min mogelijk. Maar het liefst probeerde ik die momenten te vermijden." Naast minder eten, ging Scott ook obsessief bewegen. "Dan ging ik 's nachts in m'n kamer touwtje springen en buikspieroefeningen doen."

Zelfbeeld

Ook al was Scott dun, in de spiegel zag hij nog steeds vet. Dat vertekende zelfbeeld is iets waar hij waarschijnlijk de rest van zijn leven last van zal hebben, zo zegt hij zelf. "Ik heb inmiddels allemaal hacks ontwikkeld om ermee om te gaan. Zo moet ik gewoon niet te lang in de spiegel kijken. Ik ben me daar wel heel bewust van."

Quote

Ik had het gevoel dat ik als man niet kwetsbaar mocht zijn.

'Vrouwenprobleem'

Het feit dat eetstoornissen vaak worden gezien als een 'vrouwenprobleem', heeft er volgens Scott zeker voor gezorgd dat het zolang duurde voordat hij en zijn omgeving doorhadden dat hij daarmee te maken had. Volgens hem is er in de maatschappij dan ook niet genoeg ruimte voor mannelijke kwetsbaarheid. "Ik heb het gevoel dat als mannen aantrekkelijk gevonden willen worden, ze heel masculien moeten zijn. Het is sowieso moeilijk om kwetsbaar te zijn, zowel voor mannen als vrouwen, maar ik heb heel erg ervaren dat ik niet kwetsbaar mocht zijn vroeger."

Dat gevoel maakte de stap om hulp te zoeken nog moeilijker dan het al was. "Je hebt die stoornis al en dan word je in je ziektebeeld ook nog eens bevestigd in dat het raar is en niet hoort. Dat vond ik soms heel eenzaam." Met support van zijn ouders heeft Scott uiteindelijk toch hulp ingeschakeld. "Ik ben toen naar een psycholoog gegaan."

Je bent niet raar

Na twee jaar ging het voor Scotts gevoel goed genoeg te stoppen met de sessies, maar later volgde helaas toch een terugval. Gelukkig gaat het inmiddels goed met Scott en is hij redelijk stabiel. Eten zal echter altijd een dingetje blijven. Het is een 'verplichte taak' waar hij geen plezier aan kan beleven. "Als ik me goed voel en een goede dag heb, kan ik wel genieten van eten. Soms word ik er juist heel boos en verdrietig van, maar ik heb goede hoop dat het steeds beter zal gaan."

Terwijl hij hoopt dat er in de maatschappij steeds meer zichtbaarheid en aandacht komt voor mannen met een eetstoornis, raadt Scott anderen met soortgelijke problemen aan om er vooral over te praten en hulp te zoeken. "Het is niet fout om je te laten helpen en je bent als guy zeker niet raar als je een stoornis hebt."

Luister hier het hele gesprek met Scott terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Hulp bij eetstoornissen

Worstel je zelf met een eetstoornis of ken je iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Bezoek de website van Proud2BMe om in contact te komen met een hulpverlener bij jou in de buurt.

Ster advertentie
Ster advertentie