FunX

Deze tips heb je nodig bij (het voorkomen van) financiële struggles

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Deze tips heb je nodig bij (het voorkomen van) financiële struggles

Geldzaken regelen is soms (lees: vaak) gewoon hartstikke ingewikkeld en vermoeiend. Toch moet het gebeuren en dan is het fijn als je er dan wat hulp bij krijgt. Tijdens de FunX Debt Talk deelden verschillende experts en ervaringsdeskundigen hun wijsheid. Doe er je voordeel mee en check hier een paar belangrijke tips bij (het voorkomen) van schulden:

1. Blijf op je Monnie

Blijf ten alle tijdens #opjemonnie. Dat betekent naast af en toe je mobiel bankieren-app checken, ook goed in de gaten houden of je bijvoorbeeld nog wel recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag. Als er iets in je inkomen verandert, kan het namelijk zijn dat je daar niet meer voor in aanmerking komt. Dat zou betekenen dat je aan het einde van het jaar alles moet terugbetalen en daar heeft niemand zin in. Hou je eigen administratie - hoe saai of ingewikkeld het ook is - dus goed bij, want ook bij instanties worden nog wel eens fouten gemaakt.

2. Stel prioriteiten

Zorg dat je altijd je prioriteiten op een rijtje heb, schulden of niet. Maak een overzicht van wat er als eerste betaalt moet worden en doe geen gekke dingen die eigenlijk niet kunnen. Laat je niet misleiden door groepsdruk of andere invloeden van buitenaf. Zoals Des Balentien zei tijdens haar motiverende speech: "Je leeft voor jezelf, dus schaam je niet voor wat anderen over je kunnen denken."

3. VRAAG OM HULP

De belangrijkste boodschap van de Debt Talk was unaniem: VRAAG. OM. HULP. Schulden oplossen hoef je niet in je eentje te doen, het is niks om je voor te schamen en er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen. Maar ook als je (nog) niet in de schulden zit, kan je gerust hulp vragen bij die 'papieren rompslomp'. Je hoeft je echt niet in je eentje door al die brieven en cijfers heen te slaan. Vraag rond in je omgeving of klop aan bij een organisatie die je gratis kan helpen. Dat is echt niet raar!

Zo kun je voor vragen rondom je zorgverzekering terecht bij Zorgverzekeringslijn, die ook gratis trainingen geven. Ook bij het JIP of kun je terecht voor al je vragen rondom geld en schulden. Zij stellen: "Er zijn meer hulpverleners naast de gemeente. Er zijn een heleboel hulpverleners die jou willen helpen op een manier die fijn is voor jou. Dat kan even zoeken zijn, maar er is echt een manier!"

"Je bént niet je schuilden. Er zit meer in je dan je denkt." - Des Balentien.

4. VOORKOM CHRONISCHE STRESS

Hulp is er niet alleen op het gebied van praktische zaken. Denk ook aan jezelf. "Meld je zo snel mogelijk aan voor hulp als je problemen hebt", zegt expert in schuldenhulpverlening Fara Kamb. Ze laat weten hoe belangrijk het is om te voorkomen dat je op jonge leeftijd te maken krijgt met chronische stress. Dat heeft namelijk een negatief effect op je hersenen.

5. GRIJP ALLE KANSEN AAN

Is de ellende zo groot dat het einde zoek is? Bart van Houten weet hoe je je voelt. Zijn verhaal is heftig, maar ook inspirerend. Als er iemand iets geleerd heeft over uit de schulden komen, is hij het wel. Zijn tip? "Grijp alle kansen aan". Zelf bood hij bijvoorbeeld altijd aan om in te vallen of over te werken. Denk creatief en ben niet te beroerd om werk te doen waar je misschien even geen zin in hebt. En blijf anders zoeken naar iets dat je wél ligt.

6. KOM Nú IN ACTIE

Des Balentien kan als geen ander jongeren motiveren en inspireren om hun shit op orde te krijgen. Tijdens haar speech op de Debt Talk drukte ze het publiek op het hart om vooral zelf in actie te komen. "Je hebt alleen vandaag. Denk niet: ik doe het morgen wel. Je kunt afwachtend blijven, maar dan blijven je schulden opstapelen. Neem het heft in eigen handen."

7. BLIJF GELOVEN

Qucee, die inmiddels een succesvolle YouTube-carrière heeft na een tijd van schulden, liet weten dat je niet moedeloos moet worden omdat je bijvoorbeeld geen opleiding hebt afgerond. Er leiden meer wegen naar een schuldenvrij leven: "Je hebt niet altijd een hoge opleiding nodig. Als je een visie hebt en je gelooft erin, kan je komen waar je wil!

Ster advertentie
Ster advertentie