FunX

Inside drugs stories van Rotterdamse jongeren: "Af en toe een pilletje poppen kan geen kwaad toch?"

  1. Newschevron right
  2. Inside drugs stories van Rotterdamse jongeren: "Af en toe een pilletje poppen kan geen kwaad toch?"

Je zou denken dat het alleen voorkomt op dance evenementen, maar in de urban scene gebruiken jongeren ook steeds vaker drugs. Waar komt deze drang vandaan? FunX ging de straat op en stelde deze vraag aan verschillende jonge Rotterdammers. Zij deelden hun inside drugs stories.

“Ik heb één keer lean gedronken, maar ik heb op alles gezworen dat ik dat nóóit meer zou doen.”

Gebruik

De drugs die door de ondervraagde jongeren gebruikt worden, zijn voornamelijk wiet, XTC en zelfs lean. Af en toe een jointje smoken is de meest voorkomende vorm. Een groot deel vertelt dat ze dit tenminste één keer hebben gedaan. Daarnaast wordt ook XTC vaak genoemd. “Dat doe ik soms als ik uitga, maar niet altijd. Ik kijk daar sowieso wel een beetje mee uit, omdat zo’n pil best wel heftig kan zijn”, vertelt Stefan (17). Hij is geen vreemde als het op het op drugsgebruik aankomt. Voor hem is minstens één jointje per dag en elk weekend lachgas de normaalste zaak van de wereld. Ook al wordt dat laatste vaak niet gezien als een echte drug.

via GIPHY

Het ontstaan van de drang

“Ik was gewoon nieuwsgierig, ik zeg je eerlijk. Alleen XTC heb ik wel geprobeerd door een vriend die mij ervan overtuigde dat het echt een lekker gevoel zou geven.” Ook de GGD bevestigt deze nieuwsgierigheid. Volgens hen spelen er nog een aantal andere factoren een grote rol, zoals groepsdruk en stress. Wanneer vrienden drugs gebruiken en er niet direct ernstige gevolgen zichtbaar zijn, wordt de verleiding om het ook te doen alleen maar groter. Daarnaast wordt drugs vaak gebruikt om te ontsnappen aan de realiteit wanneer er sprake is van stress op bijvoorbeeld school, het werk of een slechte thuissituatie.

Hevige drugs

Cocaïne en heroïne slaan de geïnterviewden liever over.

Diana (19): “Ik heb wel gezien dat mensen om me heen cocaïne gebruikten, maar op een gegeven moment zagen ze er zo raar uit dat ik tegen mezelf zei dat ik dat nooit zou doen.”

Ze gaat regelmatig uit en ziet vriendinnen dan een lijntje doen. “Ik dacht dat zulke dingen alleen in films gebeuren, maar dat is dus niet zo.” Zelf inhaleert ze op zo’n avond ongeveer vier ballonen met lachgas. Soms heeft ze daar achteraf spijt van, maar kan het op het moment zelf moeilijk weerstaan.

Een wazig gevoel

“Ik heb één keer lean gedronken, maar ik heb op alles gezworen dat ik dat nóóit meer zou doen,” zegt Ryan (18) stellig. Lean is een drankje dat bestaat uit hoestdrank, Sprite of Mountain Dew en een fruitsnoepje om het nog zoeter te maken. De hoestdrank die daarbij gebruikt wordt, kan je niet bij de drogist kopen. Het is namelijk nogal sterk en zorgt ervoor dat je echt high wordt.

“Een paar minuten nadat ik dat had gedronken, kreeg ik zo’n wazig gevoel. M’n zicht was slecht en op een gegeven moment dacht ik dat ik doodging. Ik reageerde er slecht op en ik mag echt blij zijn dat ik mezelf niks heb aangedaan.”

Hij moet lachen als hij vertelt over de ervaring, maar realiseert tegelijk ook dat het eigenlijk helemaal niet zo grappig was.

via GIPHY

Het festivalseizoen

Het festivalseizoen is net voorbij, maar ook daar is drugs hot en happening. Meestal in de vorm van een pilletje of jointje. “Ik ben naar zoveel festivals geweest en ik ben toen wel hard gegaan ja.” Normaal gebruikt Stefan niet echt pilletjes tijdens het uitgaan, maar dit jaar ging hij h.a.m. “Op verschillende festivals heb ik mensen echt veel pillen zien poppen. Meer dan mensen die aan het roken waren. Alles voelt op dat moment twintig keer beter, snap je? De bas van de muziek is harder, je hebt het gevoel dat iedereen je mag en je aanmoedigt om harder te gaan. Ik voelde me die hele nigga op dat moment, maar ik kan niet eens dansen.”

via GIPHY

De gevolgen

Hoewel drugs dus steeds meer wordt gebruikt, hebben de meeste jongeren wel door dat het niet goed is, “Ja, ik heb dat wel door, maar ik blijf er gewoon mee door gaan. Ik doe het niet vaak, dus ik denk niet dat het in mijn situatie zó erg is,” zegt Ryan heel zelfverzekerd. Diana denkt daar anders over. Zij maakt zich overduidelijk zorgen over het drugsgebruik en probeert lachgas te minderen wanneer ze uitgaat.

“Ik sta er wel bij stil. Vooral als ik van die plaatjes zie van mensen die hun leven helemaal hebben verkloot erdoor. Daarom probeer ik mijn vrienden ook altijd te vertellen dat we het eigenlijk niet moeten doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie