logo
FunX

Dumpster diver Rosa: ''Het is gewoon een stukje teruggeven aan de community.''

  1. Newschevron right
  2. Dumpster diver Rosa: ''Het is gewoon een stukje teruggeven aan de community.''

Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks gooien we 135 kilo voedsel per persoon weg. Gelukkig zijn er ook mensen die zich inzetten tegen voedselverspilling. Een vorm van voedselactivisme is dumpster diven, oftewel ''vuilnisbak duiken''. Als dumpster diver ga je op zoek naar containers waar voedsel wordt weggegooid door grote bedrijven. Morad en Shay spreken met Rosa, die in Rotterdam de containers afstruint op zoek naar weggegooid voedsel en zelfs nieuwe kleding.

onbevoegd terrein

Op markten en andere openbare plekken is het makkelijk om het voedsel mee te nemen dat de kooplieden anders zouden weggooien. Maar meestal is het een stuk lastiger. Bij grote winkelketens zijn de containers vaak op slot of staan ze op onbevoegd terrein. Rosa moet dus vaak oppassen en zorgen dat ze altijd een smoesje klaar heeft.

Een schat

Behalve de spanning, vindt Rosa het ook heel belangrijk om anderen blij te kunnen maken met haar ''schat''. In één container vindt ze soms zoveel voedsel dat ze het doneert aan de minderbedeelden. Rosa wil met haar woorden de luisteraar inspireren om ook te gaan dumpster diven.

''Als je de wereld iets mooier wilt maken, herbruik dan de dingen die nog bruikbaar zijn. Zie het niet als iets smerigs, maar als iets moois. Zie het als iets waar je zelf beter van wordt, maar ook met het oog op het tegengaan van armoede. Het is gewoon een stukje teruggeven aan de community.''

Ster advertentie
Ster advertentie