FunX

'Kim Kardashian heeft enorme invloed': inspirerend of verontrustend?

foto: Instagram: kimkardashian
  1. Newschevron right
  2. 'Kim Kardashian heeft enorme invloed': inspirerend of verontrustend?

Oppervlakkig, dom en ordinair, of juist sexy, krachtig en inspirerend. Je kan vinden wat je wil van Kim Kardashian, maar het is een feit dat ze een grote stempel drukt op het modebeeld en een enorme rol speelt in de huidige Instagramcultuur. De Britse professor Ellis Cashmore schreef daar een boek over: Kardashian Kulture. Hij stelt dat in bijna alles van onze moderne westerse cultuur de invloed van de Kardashians terug te zien is: van de manier waarop we praten en denken tot hoe we ons geld uitgeven. Heftig! Of die invloed goed of slecht is, besprak Natasja in TopiX.

Inspirerend

Mahi, A&R-manager bij Sony, is een groot fan van Kim. "Over Kim is zoveel te zeggen, maar toch loopt ze nog met geheven hoofd en die complete look de deur uit. Dat inspireert mij enorm." Toch kan Mahi ook best begrijpen dat mensen onzeker kunnen worden van Kim, en dan vooral van haar looks. Maar ook die kunnen volgens haar juist inspirerend zijn. "Als je de Zara of H&M inloopt, zie je dat alles geïnspireerd is op haar."

Feminist of oppervlakkig?

Mahi ziet Kim ook zeker als een feminist. "We hoeven geen herenpak aan te hebben om een feminist te zijn. We mogen zeker onze boobies en billen laten zien en laten zien hoe mooi we zijn. En ik vind dat zij dat heel goed doet."

Natasja kan zich hier niet echt in vinden. Ze begrijpt best dat mensen boos worden om de grote invloed die de Kardashians hebben, omdat de familie volgens haar een onrealistisch beeld schetst van hoe het perfecte leven eruit zou moeten zien. En dat is volgens haar best verontrustend. "De Kardashians staan voor dom zijn, niet nadenken voor jezelf, geen eigen keuzes maken en gewoon oppervlakkigheid."

"De Kardashians zijn niet eens meer mensen, ze zijn een brand."

Grote impact

Je kan het belachelijk vinden of niet, maar Kim heeft nou eenmaal een grote impact, zegt professor Ellis tegen de Volkskrant. "Zij heeft een bijna bovennatuurlijk begrip van hoe onze moderne cultuur werkt en hoe ze die kan veranderen in haar voordeel." Volgens hem promoot ze ook zeker een vorm van feminisme door aan het hoofd van een miljoenenbedrijf te staan en zelf te bepalen hoe ze haar professionele leven inricht. "Ze heeft bovendien politieke invloed tot in het Witte Huis. Ik durf te wedden dat ze zich verkiesbaar stelt als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024."

Ster advertentie
Ster advertentie