FunX

4x festivaltrends die je beter kan vermijden dit seizoen

  1. Newschevron right
  2. 4x festivaltrends die je beter kan vermijden dit seizoen

Het festivalseizoen gaat dit weekend officieel van start. Amsterdam Open Air en Pinkpop zijn de eerste op de agenda. En dat betekent 'woewww' roepend losgaan tussen veel te dronken mensen, lekkere muziek en zacht, groen gras dat je de volgende dag tussen je haar terugvindt. Maar...

Trends?

Om het feestje zo leuk mogelijk voor iedereen te houden, zou het mooi zijn als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar. En dan in het bijzonder elkaars cultuur. Daar kun je mee beginnen door deze vier festivaltrends beter te vermijden. Want tja...#CulturalAppropriation*.

*Cultural appropriation is jezelf een kenmerk van een eeuwenoude traditie toe-eigenen en doen alsof je de nieuwste mode hebt uitgevonden. Een beetje zoals Christopher Columbus Amerika heeft 'ontdekt'.

1. Cornrows

Laten we beginnen met een recent en simpel voorbeeld: cornrows. Na het Kim K.-incident beter bekend als 'boxerbraids'. Heel snel: de modewereld deed alsof Kim ingevlochten haren in de mode had gebracht, terwijl de haarstijl vooral onder donkere mensen met kroeshaar nooit is weggeweest. En social media liet die fout niet onopgemerkt.

2. Bindi

De bindi of bindiya, de rode stip tussen de wenkbrauwen, is in de Hindoestaanse cultuur aanvankelijk een teken om een getrouwde vrouw aan te herkennen. Tegenwoordig wordt het ook in andere kleuren ter versiering gedragen door getrouwde of ongetrouwde vrouwen bij traditionele Indiaase outfits. Dus niet bij je Adidas-sneakers en kort-gescheurde spijkerbroekje.

3. Hoofdtooi

Ooo, de hooftooi. Leuk toen je zeven was en nergens vanaf wist, maar inmiddels is bij iedere volwassene wel bekend dat cowboy en indiaantje spelen is gebaseerd op een niet zo onschuldig verleden. Onder een paar inheemse stammen in Noord-Amerika is het dragen van de hoofdtooi een welverdiende eer en een teken van wijsheid of lef. Niet het eerste waar je aan denkt als je iemand onwetend ziet rondrennen met zijn handpalm heen en weer klapperend voor een opengesperde mond.

4. Henna

En tot slot: henna. Hoewel lichaamsbeschilderingen voorkomen in verschillende culturen, is henna kenmerkend voor Noord-Afrikaanse, Oosterse en Midden-Oosterse landen. De rode kleurstof wordt vooral gebruikt om belangrijke levensgebeurtenissen te vieren, zoals bruiloften, verjaardagen of een zwangerschap. Elk figuur kan een speciale betekenis hebben.

Controversieel

Over al deze lichaamsversieringen en accessoires is er zelfs onder mensen van de originele cultuur discussie. Mag het wel of niet door anderen gedragen worden? Voor allemaal geldt: besluit je ze toch te dragen, erken in ieder geval de culturele en traditionele betekenis ervan. Maar kijk er niet gek van op als je door iemand erop wordt aangesproken.

Iets toe te voegen aan dit artikel? Laat het achter in de comments onderin.

Ster advertentie
Ster advertentie