FunX

Latifa (21) speelt meisje met albinisme in film 'White Berry': "Ik hoop anderen te inspireren"

foto: YouTube: Nederlands Film Festival
  1. Newschevron right
  2. Latifa (21) speelt meisje met albinisme in film 'White Berry': "Ik hoop anderen te inspireren"

De 21-jarige Latifa Mwazi is op dit moment te zien als hoofdrolspeler in White Berry, een Nederlandse film over een Burundese tiener met albinisme. In Jouw Stad vertelt Latifa, die zelf ook albinisme heeft, hoe het was om in deze rol te kruipen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

White Berry

White Berry draait om Grace, die als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi vluchtte, omdat er albino hunters achter haar aan zaten. Ook in Nederland heeft ze het moeilijk en voelt ze zich een buitenbeentje. Tot ze Kya en haar vriendinnen ontmoet. Dankzij hen voelt Grace zich krachtig, zelfverzekerd en trots. Daarom zet ze alles op alles om onderdeel te worden van de groep.

De film is deels gebaseerd op eigen ervaringen van Latifa Mwazi. Daarom was het voor haar soms moeilijk om de rol te spelen, zo vertelt ze: "Ik wilde ook niet mezelf spelen. Ik wilde wel echt acteren." Daarnaast waren bepaalde scènes extra emotioneel voor haar. "Het is natuurlijk een rol van een meisje met albinisme en ik heb daarmee zelf ook wel nare dingen meegemaakt."

Latifa (21) speelt in film White Berry over albinisme: ''Ik denk dat de film mensen zal inspireren.''

Hokjes

Latifa merkt in het dagelijks leven dat mensen met albinisme nog steeds in hokjes worden geplaatst. Ze is zelf actief als model en vindt dat er ook in die wereld nog flinke stappen moeten worden gemaakt. "Ik merk dat modellen met albinisme vaak - of bijna altijd - voor shoots worden gevraagd waar ze 'superrauw' en natuurlijk moeten zijn." Latifa vraagt zich af waarom zij en andere modellen met albinisme nooit eens voor een 'normale' glamourshoot worden gevraagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen idolen

Als kind miste Latifa idolen waar ze zich in kon herkennen en naar wie ze op kon kijken. Ze hoopt dan ook zelf deze rol voor andere kinderen te kunnen vervullen. "Ik hoop mensen met albinisme, maar ook anderen die zich buitengesloten voelen, te kunnen inspireren." Vanuit haar omgeving krijgt ze in ieder geval al zeer positieve reacties.

White Berry draait sinds 4 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie