FunX

Fareda (18) werd gepest vanwege haar albinisme en wil nu inspiratiebron zijn als model

foto: Instagram: @fareda_johnsonfoto: Instagram: @fareda_johnson
  1. Newschevron right
  2. Fareda (18) werd gepest vanwege haar albinisme en wil nu inspiratiebron zijn als model

De 18-jarige Fareda Johnson uit Groningen is zwart, maar heeft een witte huid. Ze heeft namelijk albinisme, waardoor ze vroeger vaak werd gepest. Maar daardoor liet deze powervrouw zich niet uit het veld slaan. Tegenwoordig timmert Fareda hard aan de weg als model en probeert ze een inspiratiebron te zijn voor anderen. Ze deed haar verhaal in Start met Fernando.

Fareda (18) werd gepest vanwege haar albinisme en wil nu inspiratiebron zijn als model

Jarenlang gepest

Om precies te zijn, heeft Fareda albinisme type 2. Dat houdt in dat de huid een beetje crèmekleurig is en dat de haren blond, lichtgeel of lichtbruin kunnen zijn. Daarnaast moet Fareda, of het nu zomer of winter is, zich altijd insmeren met zonnebrandcrème.

Door haar albinisme werd Fareda vaak gepest en werden er de meest erge dingen tegen haar gezegd. "Alien, geest, clown en heks", noemt Fareda op. "Ik herinner me nog de eerste keer. Ik was toen vier jaar oud en een buurvrouw noemde me 'heks'. Daardoor raakte ik heel erg in de war. Destijds wist ik niet eens wat albinisme was en ik wist ook niet dat dit het begin was van jarenlange pesterijen."

Niet veilig in sommige landen

Fareda vertelt dat ze in sommige landen niet veilig zou zijn. "In enkele Oost-Afrikaanse landen worden de ledematen van mensen met albinisme eraf gesneden. Sommigen geloven dat deze ledematen bepaalde bovennatuurlijke krachten hebben. Zo worden ze gebruikt door medicijnmannen om bijvoorbeeld 'meer geluk' te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratiebron

Inmiddels houdt Fareda zich met verschillende dingen bezig om een inspiratie- én informatiebron te zijn voor anderen. Zo heeft ze onder andere haar eigen stichting GoldenShade, waarmee ze zich inzet voor kinderen met albinisme in Sierra Leone. "We laten daar zonnebrandcrème maken en geven dat gratis aan de kinderen met albinisme."

Daarnaast gaat Farida ook een podcast starten met een vriendin die ook albinisme heeft en doet ze onder andere modellenwerk voor meerdere grote merken. "Ik hoop daardoor meer mensen met albinisme in de media te zien, zodat we meer genormaliseerd worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie