FunX

Moet roken verboden worden of niet?

foto: Andres Simon
  1. Newschevron right
  2. Moet roken verboden worden of niet?

Het zijn zware tijden voor rokers. Je mag niet meer roken op het perron van het station, sigaretten worden steeds duurder en daarnaast is het natuurlijk Stoptober, een maand waarin sommige rokers proberen te stoppen. Er zijn veel initiatieven om rokers te ontmoedigen, maar zou het niet beter zijn als roken gewoon wordt verboden? Merel vraagt het aan de luisteraars in TopiX.

Geen nut

Volgens Caner heeft het weinig nut om roken te verbieden: "Je kunt het verbieden, maar mensen gaan het toch doen. Coke is ook verboden en mensen doen het. We kunnen niet voor rokers bepalen of ze mogen roken of niet. Leef en laat leven is zo'n gezegde wat hierbij past."

Lexi vindt ook dat je roken niet zomaar kunt verbieden. "Wat ga je dan doen met alle mensen die verslaafd zijn? Ga je die boetes geven of opsluiten? Harddrugs zijn ook verboden en die worden nog steeds verkocht en gebruikt, hetzelfde geldt voor softdrugs."

"De overheid zal het ook niet zo snel verbieden, want er wordt ontzettend veel geld verdiend door de btw en accijns op tabak", zegt Lexi. Dit klopt ook volgens Jellinek: per pakje sigaretten dat je rookt betaal je gemiddeld € 5,68 aan belastingen.

"Als je het gaat verbieden, moet je straks misschien wel naar een drugsdealer om sigaretten te halen", zegt Chantal. "Als je als tiener een keer een sigaretje wilt proberen, kom je ook meteen in aanraking met allerlei andere soorten soft -en harddrugs." Volgens Chantal moet er wél een minimumleeftijd van 25 op roken komen. Op die manier ontmoedig je jongeren om te roken, maar neem je mensen de vrije wil niet af, zoals dat bij een verbod wel zou zijn.

ANDERE MANIEREN

De meeste luisteraars waren het er dus wel over eens dat een rookverbod geen goede oplossing is. Maar wat kan er dan wel gedaan worden? Sommige luisteraars kwamen met originele ideeën. Zo zegt een luisteraar dat je mensen beter kunt belonen als ze stoppen, dan ze te beboeten als ze wél roken. Een andere luisteraar vindt dat roken juist wel verboden moet worden, maar dan moet er vanuit de overheid of instanties bepaalde trajecten opgesteld worden om stoppende rokers voor te bereiden op afkickverschijnselen.

"Je kunt het verbieden, maar mensen gaan het toch doen. Coke is ook verboden en mensen doen het. We kunnen niet voor rokers bepalen of ze mogen roken of niet. Leef en laat leven is zo'n gezegde wat hierbij past."

"De overheid zal het ook niet zo snel verbieden, want er wordt ontzettend veel geld verdiend door de btw en accijns op tabak"

"Als je het gaat verbieden, moet je straks misschien wel naar een drugsdealer om sigaretten te halen"

Ster advertentie
Ster advertentie