Up 2 Date

Zorgen om aantal rokende twintigers: "Percentage blijft hoog"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Zorgen om aantal rokende twintigers: "Percentage blijft hoog"

Het Trimbos-instituut maakt zich zorgen over het aantal rokende twintigers. Zo'n 1 op de 3 mensen tussen de 20 en 24 jaar rookte vorig jaar en dat percentage is al jaren hetzelfde. Dat is opvallend, omdat het aantal rokende volwassenen wel is gedaald. "Het percentage rokers in de leeftijdsgroep 20-24 blijft met bijna 31% consistent hoog en daar maak ik me zorgen over", zegt programmahoofd Tabak Marc Willemsen van het Trimbos-instituut.

Belangrijke groep

Het percentage rokers onder volwassenen is de afgelopen vijf jaar sterk gedaald: van 25,7% naar 21,7%. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête in samenwerking met het RIVM en het CBS. Toch blijft het percentage rokers in de groep jonge twintigers hetzelfde. "Juist voor deze groep is het belangrijk om te stoppen met roken, omdat de tabaksverslaving zich in deze periode verder ontwikkelt. Hoe langer zij roken, hoe moeilijker het is om er weer van af te komen", aldus Marc Willemsen. Waar het aantal dagelijkse rokers binnen de groep 20 tot 24 jaar namelijk nog vrij laag ligt, ligt dat aantal bij bij de 25 tot 29-jarigen een stuk hoger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij stoppen
Een derde van de rokers gaf aan vorig jaar serieus geprobeerd te hebben om te stoppen. De jongvolwassenen die dat niet deden, gaven vooral aan te roken om te ontspannen. "Dit suggereert een onderliggend probleem, namelijk stress onder jongvolwassenen", aldus Marc Willemsen. Daar wil het Trimbos-instituut nu verder onderzoek naar doen.

Het kennisinstituut gaat ook onderzoek doen naar manieren om jongvolwassenen hulp bij het stoppen met roken te laten accepteren. "Er is bij deze groep weinig animo om hulp in te schakelen bij het stoppen met roken. Dat is zorgelijk, omdat stoppen met roken zonder hulp regelmatig mislukt. Het is tegelijk wél de groep waar de tabaksindustrie haar marketing op richt, bijvoorbeeld via influencers op social media."

Scholieren

Ook onder scholieren daalt het aantal rokers al een tijdje niet meer. Vorige maand bleek uit onderzoek van het Trimbos-instituut, de GGD's en het RIVM dat het gebruik van tabak, alcohol en cannabis onder die groep na een jarenlange daling is gestabiliseerd.

Ster advertentie
Ster advertentie