FunX

7 jaar na de MH17-ramp: een tijdlijn van de rechtszaak

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 7 jaar na de MH17-ramp: een tijdlijn van de rechtszaak

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat de verschrikkelijke MH17-ramp plaatsvond. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Hoe staat het ervoor met de rechtszaak? En wanneer is die naar verwachting afgerond? FunX zette het op een rijtje in een tijdlijn.

17 juli 2014

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een Buk-raket, afkomstig van een brigade van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord, waarvan 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Resten van rampvlucht MH17

7 augustus 2014

Om alle feiten rondom de MH17-ramp vast te stellen, de verantwoordelijken voor de crash te identificeren en strafrechtelijk bewijs te verzamelen, werd op 7 augustus 2014 het Joint Investigation Team (JIT) opgericht. In dit internationale team werken Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne samen.

25 mei 2018

Op deze datum werd bekend dat Nederland Rusland aansprakelijk stelt. Na jarenlang onderzoek van het Joint Investigation Team blijkt dat MH17 neer is gehaald door een Russische Buk-raket.

19 juni 2019

Op 19 juni werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) vier verdachten gaat vervolgen vervolgen. Het gaat om de Russen Igor Girkin, Sergej Doebinski en Okeg Poelatov en de Oekraïner Leonid Chartsjenko. Het Joint Investigation Team sluit echter niet uit dat er nog meer mensen bij de ramp betrokken zijn, daarom gaat het onderzoek door. Vooralsnog zijn er nog geen andere verdachten aangewezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

9 maart 2020

Bijna zes jaar nadat de vliegramp plaatsvond, startte de rechtszaak eindelijk op 9 maart 2020 in de rechtbank van Den Haag. Alle vier de verdachten verschenen niet, ondanks dat zij op 2 oktober 2019 een oproep kregen om dat wel te doen. De officier van justitie heeft op deze dag de tenlastelegging van de vier verdachten voorgedragen.

De vier verdachten worden beschuldigd van:

- Het doen verongelukken van vlucht MH17, met de dood van alle inzittenden tot gevolg.
- De moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17.

10 juli 2020

Nederland sleept Rusland voor de rechter via het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat deden de nabestaanden al eerder. Hiermee wil het kabinet al die ingediende klachten van de nabestaanden ondersteunen. Rusland blijft erbij dat het niets met de ramp te maken heeft, omdat de ramp zich boven Oekraïens grondgebied heeft afgespeeld. Een uitspraak kan nog jaren duren.

15 oktober 2020

Rusland laat weten niet meer verder te willen praten met Nederland en Australië over MH17. Dat deed het land omdat Nederland Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens daagde. "Dat soort acties van Nederland maken het zinloos om verder te praten", liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

7 juni 2021

Na ruim een jaar van inleidende en voorbereidende zittingen, begon vanaf 7 juni de inhoudelijke behandeling van het strafproces. Daarbij staan drie vragen centraal, namelijk: 'Is vlucht MH17 in 2014 neergeschoten met een BUK-raket?', 'Is er een BUK-raket afgevuurd vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne?' en 'Hebben de vier verdachten daarbij een rol gehad?'

Volgens het OM zijn de vier verdachten betrokken geweest bij of verantwoordelijk voor het transport van de Buk-raket vanuit Rusland naar het strijdgebied in Oost-Oekraïne. Volgens het dossier zijn de vier verdachten echter niet degenen die daadwerkelijk op de lanceerknop hebben gedrukt. Ook zijn zij niet de mannen die opdracht gaven om te schieten op het vliegtuig. Wie daarvoor verantwoordelijk zijn, is nog altijd onduidelijk.

Afronding proces?

Vooralsnog is het onbekend wanneer het strafproces tegen de vier verdachten kan worden afgerond. Het is nog onbekend wanneer het strafproces tegen de vier verdachten kan worden afgerond. Naar verwachting duurt de behandeling van de zaak zeker nog tot november. In september komen nabestaanden van de 298 slachtoffers aan het woord. Ruim 70 mensen hebben aangegeven dat ze het woord willen voeren.

Ster advertentie
Ster advertentie