FunX

Driesterren-kok Cees Helder blijft bescheiden over prestaties

  1. Newschevron right
  2. Driesterren-kok Cees Helder blijft bescheiden over prestaties
Topkok Cees Helder (62) wilde na de middelbare school graag verder leren, maar daar was thuis geen geld voor. Zijn droom om kok te worden gaf hij niet op, in plaats van kennis op te doen uit de schoolboeken, ging hij aan de slag als kelner en later als kok in toprestaurants. In Hi5 vertelde hij op zondag 16 januari hoe hij restaurant Parkheuvel opzette en tot het eerste Nederlandse restaurant maakte met drie Michelinsterren, een van de hoogste waarderingen in het restaurantwezen.

Eigen zaak
Cees wist als kleine jongen al dat hij wilde koken, en behaalde nog voor zijn dertigste in twee restaurants een Michelinster. Hij werd daarom benaderd om ‘patron cuisinier’ te worden en leerde meer over de organisatorische kant van de horecabranche, die hem ook trok. In 1986 was het tijd om voor zichzelf te beginnen en samen met zijn vrouw begon hij het Rotterdamse restaurant Parkheuvel. Banken wilden hem daar geen geld voor lenen, maar Cees had inmiddels zo’n goede naam opgebouwd dat meerdere mensen hem financieel wilden ondersteunen.

Druk
Parkheuvel werd een groot succes en Cees verkocht het in 2006 om het rustiger aan te doen. Die rust was van korte duur, want de topkok is alweer druk bezig met allerlei andere zaken. Hij geeft adviezen aan bedrijven op culinair gebied, is voorzitter van het culinaire samenwerkingsverband Les Patron Cuisiniers en zette samen met drie roc’s de Cees Helder Academie op. Op zondag 16 januari vertelde Cees in Hi5 over zijn passie voor koken, hoe het voelde om als eerste Nederlandse chef-kok drie sterren te krijgen en waarom hij zo gedreven was om voor zichzelf te beginnen.

De hele show beluister je hier terug:
{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/hi5/hi5_201101161700.wma{/wmaremote}

Ster advertentie
Ster advertentie