FunX

Cansu (23) lijdt aan de heftige huidaandoening TSW: "Het is heel zwaar"

foto: Cansu Kosen
  1. Newschevron right
  2. Cansu (23) lijdt aan de heftige huidaandoening TSW: "Het is heel zwaar"

TikTokker Cansu heeft van kleins af aan last van eczeem en kreeg jarenlang hormoonzalf voorgeschreven. Na 22 jaar besloot ze daarmee te stoppen, vanwege de gevaren die het zalfje met zich meebrengt. Helaas kreeg de 23-jarige TikTokker daardoor een heftigere huidaandoening, namelijk Topical Steroid Withdrawal (TSW). In Jouw Stad vertelt Cansu daar meer over aan Susanne.

Cansu (23) heeft een huidaandoening: "Het lijkt op eczeem, maar de symptomen zijn anders"

Eczeem

TSW lijkt erg veel op eczeem en in de medische wereld wordt het dan ook vaak gezien als een heftigere vorm daarvan, maar volgens Cansu is het juist een compleet andere huidaandoening. "Dermatologen en artsen zeggen vaak dat het eczeem is en dat het op dezelfde manier behandeld moet worden, maar de symptomen zijn heel anders." Cansu heeft al ruim een jaar last van TSW en alleen als ze in een warm land is verdwijnen haar symptomen volledig. "Als ik in een warm land ben, verdwijnt het binnen drie dagen en heb ik nergens meer last van."

Onzekerheid

Gezien het klimaat in Nederland heeft Cansu veel last van haar huidaandoening. Zelfs in zoverre dat ze nauwelijks naar buiten gaat. "Het afgelopen jaar ben ik weinig tot niet uit huis geweest. Dat heeft ook te maken met onzekerheid en vaak heb ik heel veel pijn." Het feit dat veel mensen haar blijven aanstaren helpt niet bepaald mee om van haar onzekerheid af te komen. "Soms is het wel vervelend. Ik kan het wel begrijpen, maar omdat ik het zelf meemaak, vraag ik mezelf minder vaak af waar andere mensen aan lijden. Misschien komt dat, omdat anderen zichzelf vaak afvragen waar ik aan lijd."

Quote

Het is heel zwaar en je moet elkaar blijven steunen.

Cansu (23)

Impact op relatie

Cansu's huidaandoening heeft ook een grote impact gehad op haar relatie. Hoewel haar verloofde altijd al wist dat ze last had van eczeem was haar huidige ziekte ook voor hem een grote schok. "Intiem zijn, knuffelen en kusjes geven is heel lastig. Er zijn tijden geweest waarin we weken tot maanden niet intiem zijn geweest. Het is heel zwaar en je moet elkaar blijven steunen. Vooral voor hem is het heel zwaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Struggles met TSW op TikTok

Om van haar onzekerheid af te komen en de bewustwording rondom TSW te vergroten post Cansu regelmatig video's op TikTok waarin ze haar struggles met de huidaandoening deelt. Het doet haar dan ook goed dat ze daar vrijwel alleen maar positieve reacties ontvangt op ontvangt. "In het begin schrok ik daar heel erg van. Ik ben dat namelijk niet gewend, want als kind had ik ook al eczeem en op school was dat heel lastig. Ik werd heel vaak gepest, dus ik ging heel vaak niet naar school. Nu ik er zo open en eerlijk over ben, krijg ik juist heel veel positieve reacties. Mensen zien dat uiterlijk niet alles is."

Ster advertentie
Ster advertentie