FunX

Jonge Rotterdammers on the Grind: Elijah Waters

  1. Newschevron right
  2. Jonge Rotterdammers on the Grind: Elijah Waters

De lichten zijn gedimd en er hangt een zwoele sfeer. Daar zit hij dan, Elijah Waters, midden in de knusse urban jungle van zijn moeder, te genieten van zoetsappige R&B. Hij draait een jointje en groet vriendelijk. De Rotterdammer is helemaal in z’n zone en vertelt meteen over zijn liefde voor muziek en skateboarden. Deze boy is on the grind en on the rise, want zijn tracks als Cruise Control en Instigate blijven sinds kort niet onopgemerkt door verschillende hiphopwebsites. En dat is natuurlijk goed, maar hij wil meer.

“Ik wil dingen in beweging brengen. Nu is alles nog een beetje voor de gein, maar ik wil wel echt iets achterlaten in de wereld. Muziek is een goede manier om dat te doen.”

De opbouw vanaf skateboarden

Voordat het gesprek begint, maakt de Rotterdammer uit Noord een kopje thee klaar voor ons allebei. Daarna begint de 19-jarige artiest meteen over hoe het rappen is begonnen met zijn mattie Hamza a.k.a. Big Cam. “Dat was drie jaar geleden. We waren aan het skateboarden en hij rapte ineens in het Engels. Ik was gewoon in shock, want hij had echt bars. Die shit die je heel de tijd luistert, kun je zelf gewoon doen. Hij was daar een voorbeeld van”, herinnert hij zich. Elijah vertelt ze midden in deze woonkamer zijn begonnen met het schrijven van rapteksten. “Sindsdien zijn we nooit meer gestopt.”

Green Cabin

Het schrijven van de teksten ging verder, maar niet in zijn woonkamer. Wel in de studio van goede vriend China Viking, die beats produceert in zijn eigen studio. Niet veel later richtten ze de groep Green Cabin op met zeven leden, waaronder Grown George, M3SEN, Nash Grebula, Roca Beats en natuurlijk China Viking, Big Cam en Elijah zelf. Hoewel ze ervoor kozen om samen muziek te maken, hebben ze allemaal nog steeds hun eigen sound.

“Zonder hen had ik nooit de kans gehad om dingen te doen. Nu kan ik ook kansen voor mezelf creëren, maar als zij me die mogelijkheid niet hadden geboden, was er nu niks.”

Engels

Het jointje dat Elijah draaide, is inmiddels opgestoken en zit nonchalant klem tussen de lippen van de rapper. Inmiddels klinkt Frank Ocean op de achtergrond. Terwijl de creatieveling zijn jointje oprookt, vertelt hij over de keus voor Engelstalige muziek. “Ik luisterde veel Amerikaanse shit. Ik spreek ook gewoon goed Engels. Weet je, je kan of zestien miljoen mensen bereiken of zeven miljard”, vertelt hij vol zelfvertrouwen.

“Je maakt het jezelf er wel moeilijk mee in Nederland, maar als het eenmaal losbreekt, is het oneindig. Heel de wereld spreekt Engels, dus dan kan je meer mensen bereiken. Ik wil sowieso internationaal gaan.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wavy Baby

Hoewel de youngster nu bekend staat als Elijah Waters, is dat nooit echt zijn naam geweest. Hij werd in Rotterdam geboren als Yannick Witvoet, maar kreeg snel de bijnaam Wavy Baby of Wavy B. “Ik was een youngboy en ik was al bezig met drinken en smoken, terwijl ik daar nog te jong voor was. Zo kwam die bijnaam. Toen ik ging rappen, kortte ik het af naar Wavy B, maar ik heb het nooit echt een harde artiestennaam gevonden.” Hij zit nu in de bloei van zijn carrière en besloot vorig jaar z’n naam te veranderen. Maar waarom Elijah Waters?

“Ik ben een waterman, dus daar komt Waters vandaan. Ik vond Yannick Waters niet leuk klinken, dus ik koos Elijah. Is gewoon een mooie naam, toch?”

De toekomst

Het geluid van Elijah’s aansteker klinkt constant en high is de juiste manier om hem op dit moment te omschrijven. In die relaxte toestand begint hij over z’n toekomst. “Ik wil voor iedereen waarvan ik hou, kunnen zorgen. Sowieso moet ik blijven leren en niet stilstaan. Ik kan miljoenen hebben, maar alsnog stilstaan en dat wil ik echt niet. Ik zou echt de wereld willen veranderen met mijn muziek.” A man with a plan, dus.

“Als jij het gevoel hebt dat je je creativiteit moet uiten en het is niet schadelijk voor anderen, moet je dat vooral doen. Anders ga je het wegstoppen en is op een gegeven moment te laat. Als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen.”

Afgelopen zomer dropte de rapper zijn Burning Rivers EP. Check het hieronder en ga mee op de wave van Elijah Waters.

Ster advertentie
Ster advertentie