FunX

John Leerdam laat Job Cohen vreemdgaan

  1. Newschevron right
  2. John Leerdam laat Job Cohen vreemdgaan
Op 30 juni gaat het theaterstuk 'Hoe duur was de suiker' in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Regisseur John Leerdam was vanochtend te gast in de FunX ochtendshow en vertelde onder andere hoe hij Job Cohen wist te strikken voor een rol als plantagehouder die vreemdgaat met zijn slaven.

Hoe duur was de suiker

'Hoe duur was de suiker' gaat over de liefdesrelaties tussen plantagehouders en de slaven en kwam tot stand toen John Leerdam zes jaar geleden in Suriname. Cynthia MC Leod, auteur van 'Hoe duur was de suiker', sprak hem aan en vroeg of hij aandacht zou willen besteden aan haar boek. John had het boek al gelezen en zei daarom direct "ja, waarom niet!" Hij vond de vooravond van de herdenking van de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863), een geschikt moment om het toneelstuk uit te brengen.

Job Cohen gaat vreemd

Oud-politicus Job Cohen speelt een spraakmakende rol in 'Hoe duur was de suiker'. Hij neemt de rol van een Joodse meneer op zich die vreemdgaat met zijn slavinnen en ermee wordt geconfronteerd door zijn vrouw. Volgens de regisseur wordt Job steeds beter in acteren. Het is namelijk al de vijfde keer dat de oud PvdA-leider meedoet. "Hij steunt mij, maar vindt ook de thema's die we doen vindt hij heel belangrijk omdat hij vindt dat die aangesneden moeten worden", aldus John Leerdam.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F51139921&show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Koloniën

Fernando belde vanochtend ook met Job Cohen en vroeg hem wat hem zo trekt aan de voorstellingen van John. "Ik vind het belangrijk dat de band tussen Nederland en de oude koloniale geschiedenis behouden blijft en nog een keer bekeken wordt vanuit het oogpunt van mensen die te lijden hebben gehad." Daarnaast vertelt Cohen dat hij de stukken van John Leerdam erg leuk vindt. "Ik heb het vaker gedaan en gelukkig zijn het stukken die je niet altijd uit je hoofd hoeft te leren, want daar ben ik niet zo goed in."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F51140360&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie