FunX

Meriyam zat in een toxic relatie: "Hij had zich in elk aspect van m'n leven gewurmd"

foto: Shutterstock | Ter illustratiefoto: Shutterstock | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Meriyam zat in een toxic relatie: "Hij had zich in elk aspect van m'n leven gewurmd"

Het lastige aan toxic relaties is dat je er vaak langer in blijft hangen dan je zou willen. Ondanks dat je weet dat er iets niet goed zit, blijf je toch bij je partner. Bijvoorbeeld omdat je je vasthoudt aan de momenten waarop je je geliefd voelt of omdat je simpelweg bang bent om alleen te zijn. Voor je het weet zit je er zo ver in verstrikt, dat de relatie beëindigen een onmogelijke opgave lijkt. Meriyam zat anderhalf jaar in zo'n toxic relatie en vertelt in de Mental Health Club-podcast met Tannaz wat voor impact dat had op haar leven en mentale gezondheid.

Mental Health Club - Toxic relaties - FunX Mental Health Club

Quote

Hij had zich letterlijk in elk aspect van m'n leven gewurmd, of ik dat nou wilde of niet.

Meriyam

Toxic

Sommige mensen weten de boel in een relatie zo te manipuleren, dat de ander niet door heeft dat het een toxic situatie is. Meriyam zag in eerste instantie ook niet in dat er iets mis was, terwijl haar moeder na een paar maanden al doorhad dat Meriyams vriend geen goede invloed op haar dochter had. "Toen kwam er een hele grote ruzie tussen hen. Maar ik dacht: misschien is er gewoon miscommunicatie."

Bezittelijk en controlerend

Achteraf gezien waren er genoeg signalen die lieten zien dat het gedrag van Meriyams partner niet oké was. "Ik kon niet eens fatsoenlijk alleen thuis zitten zonder hem. Hij appte me de hele dag door. Hij was al bijna de de hele dag met me en in de kleine twee uurtjes dat ik thuis was met m'n familie, belde hij constant. Dan zei ik: 'Laat me even', maar dat deed hij niet."

Meriyam kwam er later per toeval achter dat haar vriend haar telefoon via 'Zoek mijn iPhone' had gekoppeld aan z'n eigen telefoonnummer, zodat hij altijd haar locatie kon zien. "Ik werd helemaal gek. Ik dacht: iemand stalkt me."

Quote

Wanneer je verliefd bent, wil je soms bepaald slecht gedrag goedpraten van iemand. Zo van: misschien heb ík wel iets gedaan. Maar zo werkt het niet.

Meriyam

Moeilijk om te stoppen

Ondanks alles was het voor Meriyam heel moeilijk om een punt achter de relatie te zetten, ook al was ze niet meer verliefd. "Hij had zich letterlijk in elk aspect van m'n leven gewurmd, of ik dat nou wilde of niet. Dat gebeurde ook bij het bedrijf dat ik zelf was gestart. Hij was daar ook bij betrokken, waardoor het heel moeilijk was om te zeggen 'oké, bekijk het maar'. Mijn bloed, zweet en tranen zaten in dat bedrijf."

Red flags 🚩

Anne-Brit is relatiecoach en geeft deze podcastaflevering advies en tips. Wat zijn bijvoorbeeld red flags waaraan je een toxic relatie kunt herkennen?

"Red flags zijn bijvoorbeeld als iemand je manipuleert of intimideert, uitscheldt, tegen je liegt of constant aandacht van je vraagt en verwacht dat je er altijd voor diegene bent. Maar ook jaloers zijn, je willen controleren of je afzonderen van anderen. Hoe meer je afgezonderd bent van de mensen die om je geven, hoe meer controle die persoon over je kan krijgen."

Wat kan je doen zodra je doorkrijgt dat je in een toxic relatie zit?

"Manipulatie gaat vaak heel geleidelijk, alsof je langzaam steeds verder in een moeras zakt. Daaruit komen lukt niet in één keer. Wat je kan doen, is jezelf afvragen: is dit goed voor mij? Daarvoor moet je wat afstand nemen. Alleen al naar een andere ruimte of plek gaan kan helpen. En omring je met mensen die wel goed voor je zijn en om je geven. Hoe meer je dat doet, hoe gezonder je referentiekader wordt."

Grote impact

Meriyam vertelt dat haar ongezonde relatie, waarin ook sprake was van fysieke mishandeling, invloed had op elk onderdeel van haar leven. "Op m'n werk, m'n sociale leven en zelfs m'n thuissituatie." Meriyams moeder zette haar na een tweede ruzie met haar dochters vriend namelijk uit huis. "Ik heb drie maanden niet thuis gewoond, omdat zij inzag dat deze persoon niet juist was en geen goede bedoelingen had, terwijl ik dat toen nog niet inzag."

Depressief

Wat volgde was een zware periode waarin Meriyam ook de lichamelijke en mentale gevolgen van de situatie voelde. Zo had ze vaak hoofdpijn en was ze regelmatig misselijk. "Ik had geen zin meer in bepaalde dingen. Het was heel zwaar die periode, ik ben ook depressief geworden. Ik lag elke avond in bed te huilen." Daarnaast werden ook de spijt en het schuldgevoel naar haar moeder steeds groter. De situatie werd zo erg, dat ze zelfs suïcidale gedachtes kreeg.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Niet je eigen schuld

In Meriyams omgeving wist naast één vriendin niemand van haar ongezonde relatie af. "Ik wilde niemand opzadelen met mijn gedoe. Ik voelde me bezwaard." Van de situatie loskomen heeft ze dan ook grotendeels in haar eentje gedaan. "M'n geloof heeft me ook veel geholpen. Dat gaf me bepaalde hoop." Zo was haar wekelijkse Bijbelstudie een houvast waar ze veel positieve kracht uithaalde.

Uiteindelijk wist Meriyam gelukkig een einde te maken aan haar toxic relatie. "Je moet bij jezelf nagaan of je gelukkig bent op dit moment. Wanneer je verliefd bent, wil je soms bepaald slecht gedrag goedpraten van iemand. Zo van: misschien heb ík wel iets gedaan. Maar zo werkt het niet." Ze benadrukt dat je niet jezelf de schuld moet geven. "Als iemand je verkeerd behandelt en over je grenzen gaat, dan respecteert diegene je niet en is diegene jou niet waard. Zodra je durft te beseffen dat de situatie niet goed voor je is en dat er iets moet veranderen, kan je doorgaan."

Tips 💬

Als je vastzit in een toxic relatie, kun je te maken krijgen met veel onzekerheden en angsten. Hoe houd je je hoofd koel en hoe kom je uit die negatieve spiraal? Anne-Brit raadt ten eerste aan om niet te veel te focussen op het proberen te begrijpen van je partners gedrag.

"Het is belangrijker om te kijken naar jezelf en wat je zelf kunt doen. Daar heb je controle over. Je kunt een ander niet veranderen, maar jezelf wel en hoe je naar dingen kijkt."

Verder is ook het opschrijven van je ervaringen en gedachten een goede manier om meer inzicht te krijgen in de situatie.

"Daardoor maak je een begin en een eind aan een verhaal. Dat zorgt voor verlaging van de spanning wanneer je het nog niet durft uit te spreken naar anderen."

Tot slot is het goed om iets te vinden waar je hoop en positieve energie uit kan halen. Meriyam vond steun in haar geloof, maar er zijn ook andere handvatten die je kan gebruiken om positief te blijven. Anne-Brit:

"Bijvoorbeeld een dankbaarheidsoefening, waarbij je elke dag stil te staat bij wat er wél goed gaat. Dat is lastig, maar het hoeft maar iets heel kleins te zijn. Zoals de zon die schijnt of iemand die je die dag hebt gesproken. Zo shift je je focus op het positieve."

Luisterend oor 👂

Heb je het idee dat iemand uit je omgeving in een toxic relatie zit? Probeer het bespreekbaar te maken.

"Laat diegene weten dat je er bent. Begin niet gelijk met ongevraagd advies, maar luister, zodat diegene zich gehoord voelt. Dat is de eerste stap."

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Gerelateerde podcast

FunX Mental Health Club

FunX Mental Health Club

Ster advertentie
Ster advertentie