Naar homepage
FunX

Hoe het is als een dierbare gelooft in complottheorieën en jij niet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Hoe het is als een dierbare gelooft in complottheorieën en jij niet

Wat als jijzelf niet in complottheorieën gelooft maar een van jouw dierbaren wel? Linus ligt wat dat betreft totaal niet op één lijn met zijn moeder en haar mening. Hij vertelde in TopiX hoe hij daarmee omgaat.

Heilig van overtuigd

"Ik heb inmiddels bijna alle complottheorieën weleens gehoord", antwoordt Linus als hem gevraagd wordt met welke dingen hij het niet eens is met zijn moeder. "Bijvoorbeeld dat de overheid 'slaafjes' van ons wil maken. Die heb ik vrij vaak voorbij horen komen."

Linus vertelt dat zijn moeder er heilig in gelooft dat bepaalde complottheorieën kloppen. Ook probeert ze hem regelmatig te overtuigen om in hetzelfde te geloven als zij. "Ze neemt het heel serieus en probeert me bijvoorbeeld aan te moedigen om het vaccin vooral niet te nemen als ik aan de beurt ben."

Lacherig

Volgens Linus was zijn moeder voor de coronacrisis al enigszins tegen vaccinaties. Met de opkomst van corona werd ze echter steeds achterdochtiger. Hoe gaat hij daarmee om? "Soms heb ik er geen zin in en negeer ik het als ze mij iets doorstuurt", vertelt hij. "In het begin nam ik haar totaal niet serieus en deed ik er vooral lacherig over. Inmiddels heb ik ingezien dat je er op een andere manier mee moet omgaan als je nog een band met diegene wilt hebben."

'Deel van het probleem'

Ook voor Linus' moeder is het een lastige situatie: "Ze vindt de situatie ook moeilijk, omdat ze het idee heeft dat er een heel groot gevaar boven ons hoofd hangt. Dat moeten mensen volgens haar inzien. Aangezien ik zelf journalist ben en in Hilversum heb gewerkt, ben ik volgens haar soort van een onderdeel van het probleem. Dat maakt het voor haar ook extra lastig. Zoals zij het ziet, ben ik toch een beetje deel van de 'nepnieuwsmedia'."

Acceptatie

Linus is blij dat de band tussen zijn moeder en hij inmiddels een stuk beter is dan een jaar geleden. "Ik had er vooral in het begin moeite mee, omdat veel als een persoonlijke aanval voelde. Nu gaat het beter. We hebben allebei min of meer geaccepteerd dat we het nooit eens gaan worden over dit soort onderwerpen."

Goed omgaan met elkaar

Merel sprak in TopiX ook met hoogleraar en onderzoeker van complottheorieën Stef Aupers. Ze vroeg hem hoe het kan dat mensen in complottheorieën geloven en wat de beste manier is om met elkaar om te blijven gaan. Je checkt het in de video hieronder!

Ster advertentie
Ster advertentie