FunX

Laura ervaarde voor 5 minuten hoe het is om dood te gaan

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Laura ervaarde voor 5 minuten hoe het is om dood te gaan

Voor de een is de dood een vreselijk gespreksonderwerp, terwijl de ander juist erg benieuwd is hoe het voelt om dood te gaan. Dat laatste geldt ook voor Laura, die tijdens een kunstexhibitie in een mortuarium ging liggen om voor vijf minuten te ervaren hoe het voelt om te overlijden. In Jouw Stad vertelt ze aan Susanne hoe dat eraan toe ging.

Famous Deaths

Tijdens de exhibitie gedurende de Dutch Design Week konden bezoekers in een soort koelcel worden gelegd, vergelijkbaar met een koelcel in een mortuarium waarin het lichaam van een echte overledene wordt gelegd. Het enige verschil is dat de koelcel van Famous Deaths door het prikkelen van zintuigen kan nabootsen hoe het is om dood te gaan.

''Het doel van het project is dat je zo dicht mogelijk bij de ervaring komt van de persoon die overlijdt. In plaats van te kijken naar bijvoorbeeld een documentaire, doen ze dat hier door andere zintuigen zoals geur en gehoor te prikkelen'', vertelt Laura, die ervoor koos om de dood van de Engelse prinses Diana te ervaren.

Quote

Je ziet helemaal niks, maar je ruikt en hoort van alles.

Laura

Diana

Prinses Diana kwam in 1997 om het leven door een auto-ongeluk. Volgens Laura heb je in de koelcel echt het gevoel dat je haar bent. ''Je ziet helemaal niks, maar je ruikt en hoort van alles. Je hoort dat je in een auto zit en je hoort dat je crasht. Vervolgens ruik je de bandensporen en hoor je de ambulance.''

''Je wordt dan naar het ziekenhuis gebracht en je ruikt dan ook echt de geur die daarbij past. Door alle geuren en geluiden worden je zintuigen geprikkeld en heb je het gevoel dat het echt is. Het is heel intens'', vertelt Laura over haar ervaring die in totaal vijf minuten duurde. Mensen die in de simulatie stappen krijgen een noodknop mee, die ze kunnen indrukken als ze er eerder uit willen.

Geen spijt

De ervaring zorgde er bij Laura voor dat ze 'weer met beide benen op de grond werd gezet'. Ze heeft er echter geen spijt van. "Je krijgt later alleen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Het ergste is dat ik in paniek raak en er eerder uit wil, maar dat is gelukkig niet gebeurd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie