FunX

Joris (22): "Kijk wat vaker om naar ouderen. Een kopje koffie drinken kan verschil maken"

  1. Newschevron right
  2. Joris (22): "Kijk wat vaker om naar ouderen. Een kopje koffie drinken kan verschil maken"

“Mijn eigen opa zat in een verzorgingshuis en verveelde zich daar altijd. Toen ik dit project voorbij zag komen op het nieuws dacht ik ‘dit is perfect’. Ik kan namelijk colleges geven en iemand als mijn opa zou daar echt veel aan hebben. Daarom heb ik me aangemeld bij de stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan.

Ik ben studentdocent (22) en geef lessen aan senioren uit verzorgingshuizen. Het helpt ze te dealen met eenzaamheid, het helpt tegen verveling en het verbreedt hun kennis.

Ik heb ook lessen gegeven aan middelbare scholieren en je merkt echt een verschil tussen de twee generaties. Senioren luisteren uit puur interesse, omdat zij zelf echt meer informatie willen. Dat is anders dan met middelbare scholieren. Niemand verplicht een 60-plusser in een les te zitten. Het is uit oprechte nieuwsgierigheid. Waar de twee groepen wel weer in overeenkomen, is de scherpheid. De senioren aan wie ik les geef zijn net zo direct als dat jongeren zijn.

Wat ik wel merk is dat ouderen snel een vooroordeel hebben over onze generatie. Dat we een soort onbegrijpelijke generatie zijn die alleen aandacht heeft voor zichzelf en continu in een digitale omgeving leeft. Ik denk dat dit soort initiatieven heel goed zijn om het tegendeel te bewijzen. Het doorbreekt het stereotype door juist iets voor een ander te doen. Ik had zelf ook wat vooroordelen en was bang voor discussies, vooral over religie. Ik dacht dat ze ouderwetser zouden denken, maar dat viel echt mee.

Eenzaamheid is echt een ding onder ouderen. Omdat de colleges in grote groepen gegeven worden en ze in een sociale kring moeten zitten, helpt dit echt. Veel zijn dan ook een half uur van tevoren aanwezig om samen te kletsen.

Door deze lessen hebben ze in hun eigen leven ook meer gespreksonderwerpen. Zo kwam er een vrouw naar mij toe van wie de kleinzoon op de universiteit studeert en ze vertelde me dat ze nu elke week een extra gespreksonderwerp heeft om met hem te bespreken, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog. Veel krijgen ook echt een nieuwe kijk op de geschiedenis omdat schoolboeken nu heel anders waren dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden.

Ik raad elke student en jong persoon aan om dit project te checken. Kijk sowieso ook wat vaker om naar ouderen. Gewoon een praatje maken of een bakje koffie drinken kan echt hun hele week maken, terwijl het voor jou een kleine moeite is. En het is een win-winsituatie, want ik krijg na de colleges de lach niet van mijn gezicht. De mooiste situaties zijn natuurlijk die waarin iedereen profiteert en er iets aan heeft. Je wordt gelukkig van andermans geluk.”

- Joris (22)

CLOSE-UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie