FunX

Medea houdt hoop voor zusje dat al 5 jaar vermist is: "Ze is niet dood"

foto: Medea (links) en Danaë
  1. Newschevron right
  2. Medea houdt hoop voor zusje dat al 5 jaar vermist is: "Ze is niet dood"

Ieder jaar op 25 mei is het de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Iemand die weet hoe het is om een vermist familielid te hebben, is Medea. Haar zusje Danaë is vijf jaar geleden op 29-jarige leeftijd vermist geraakt in Indonesië. Tot op de dag van vandaag werd Danaë niet gevonden, maar Medea en haar ouders houden nog steeds hoop. Medea vertelde er meer over in Start met Fernando.

Medea's zusje is al 5 jaar vermist: "Ze is niet dood"

Bootramp

Danaë is kunstenares en haar werk is vooral gericht op natuurkrachten. Voor research wilde zij daarom tijdens een studiereis in januari 2015 de jungle van Borneo in. Onderweg naar de jungle brak noodweer uit, waardoor de speedboot die Danaë vervoerde omsloeg. Zeventien passagiers wisten de ramp te overleven, maar Danaë en twee andere mensen werden nooit meer teruggevonden.

Weinig hulp van overheid

De lokale autoriteiten konden de Nederlandse ambassade niet bereiken, waardoor Danaë en haar familie via-via getraceerd zijn. Daardoor ontvingen zij het slechte nieuws uiteindelijk van een goede vriend van Danaë. Van de Nederlandse overheid kregen Medea en haar familie vrijwel geen hulp.

"Buitenlandse Zaken verwees ons naar de politie en de politie verwees ons naar Buitenlandse Zaken. Je komt een beetje in een niemandsland terecht, want voor de wet leeft Danaë, maar de overheid deed al alsof ze overleden was. [...] Uiteindelijk hebben we wel contact gevonden met wat individuen bij de politie en Slachtofferhulp Nederland. Ook veel mensen binnen het bedrijfsleven en vrijwilligers hebben ons enorm geholpen om Danaë te zoeken. Vanuit de overheid is er weinig tot niets gebeurd eigenlijk."

"Ze is niet dood"

Medea en haar familie hebben ruim anderhalf jaar gezocht naar Danaë in Indonesië. Zo gingen zij de rivier af waar de bootramp gebeurde om die met allerlei speciale apparatuur te scannen. Helaas zonder resultaat, maar Medea en haar familie geven de hoop nog steeds niet op. Door de vermissing lopen een aantal vaste lasten van Danaë nog steeds door, aangezien zij nog leeft voor de overheid. Met een doodverklaring zouden die stopgezet kunnen worden, maar voor Medea en haar ouders is dat een onmogelijke optie.

"De meesten zullen denken dat Danaë waarschijnlijk al overleden is na zo'n lange tijd, maar voor mij en andere naasten van Danaë is het zo dat hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe meer er mogelijk wordt. Het leven gaat door, maar staat wel stil. [...] Als gezin hebben we het er heel moeilijk mee als iedereen constant over Danaë in de verleden tijd praat. Danaë is niet dood. Misschien wel, maar dat weten we niet en zolang we dat niet weten, is ze niet dood. Ook als het heel onwaarschijnlijk is dat mensen terugkomen, moeten mensen zich beseffen dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat het ook gelijk zo is. We blijven de hoop bewaren."

Ster advertentie
Ster advertentie