Naar homepage
FunX

Fenne (19) wil meer aandacht voor jongeren met beperking tijdens coronacrisis

foto: Fenne en haar broertjefoto: Fenne en haar broertje
  1. Newschevron right
  2. Fenne (19) wil meer aandacht voor jongeren met beperking tijdens coronacrisis

De 19-jarige Fenne vindt dat er meer aandacht moet komen voor jongeren op het speciaal onderwijs. Ze kan erover meepraten, omdat haar broertje een verstandelijke beperking heeft. Sander belde in 7/11 met Fenne.

Fenne (19) wil meer aandacht voor jongeren met beperking tijdens coronacrisis

Vergeten jongeren

Fenne nam eerder deze week een video op die viral ging. Daarin vertelt ze dat het voor haar broertje nog moeilijker is dat hij niet naar school kan. "Mijn broertje kan niet zomaar de deur uit om vrienden te zien en hij mist zijn vrienden op school ontzettend. Over dit onderwerp wordt weinig gesproken. Het lijkt alsof mijn broertje hoort bij de vergeten jongeren. Zij zijn óók onderdeel van de maatschappij. Het zou fijn zijn als hun leven, dat al zo klein is, iets groter wordt gemaakt."

Volgens Fenne gaat het tijdens de persconferenties vooral over wanneer de basisscholen en middelbare scholen weer opengaan. Ze vindt het dan ook onterecht dat je te weinig hoort over het speciaal onderwijs. "Ik denk dat kinderen met een beperking het nog meer nodig hebben om de deur uit te gaan", vertelt Fenne in 7/11.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderwijs vanuit huis geen optie

Hoewel het speciaal onderwijs de deuren mag openen, betekent het niet dat alle leerlingen naar school kunnen. Ook kiezen sommige scholen ervoor om dicht te blijven. Er is dus nog veel onduidelijkheid. Fenne legt uit dat haar broertje thuis moet blijven, omdat hun ouders vanuit huis werken. Thuisonderwijs is echter geen optie voor hem. "Er was een hele kleine periode waarin hij nog naar school kon, maar net voor het kerstdiner hoorde hij dat de school weer dicht moest. Dat was voor hem verschrikkelijk om te horen."

Negatieve comments

Op de video die Fenne opnam, kwamen behalve veel positieve reacties ook negatieve comments. "Het is altijd makkelijk om via social media te reageren", zegt Fenne. "Het zijn waarschijnlijk mensen die niet weten hoe het eraan toegaat. Dat geldt niet voor mij, dus ik kijk heel anders naar de situatie."

Fenne ontkent niet dat jongeren op het regulier voortgezet onderwijs, mbo, hbo of de universiteit het ook lastig hebben. "Maar wij kunnen nog wel - soort van - doen wat we willen en online les volgen. Dat kunnen sommige jongeren met een beperking simpelweg niet."

Ster advertentie
Ster advertentie