Up 2 Date

Meer dan tachtig procent van de jongeren zit tegen burn-out aan door coronacrisis

foto: Shutterstock - Afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Meer dan tachtig procent van de jongeren zit tegen burn-out aan door coronacrisis

Maar liefst 82 procent van de jongeren dreigt uit te vallen met een burn-out. Dat stelt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zaterdag op basis van nieuw onderzoek.

Verschillende oorzaken

NCPSB-directeur Theo Immers zegt in gesprek met het AD dat er verschillende oorzaken zijn voor de stress bij jongeren. Zo vreest bijvoorbeeld 40 procent van de jongeren het eindexamen niet te halen, wat ook een gevolg is van de coronacrisis. "Studenten kunnen niet afstuderen", zegt Immers. "Studievertraging heeft ook invloed op carrièrekansen en studiefinanciering. Het vangnet van vrienden valt weg door beperking van contacten. In een periode waarin je graag wilt groeien, stagneert de ontwikkeling juist".

Volgens Immers was de burn-out ook voor corona al volksziekte nummer één. "Maar waar toen 17,3 procent van de beroepsbevolking dreigde uit te vallen, zien we na onderzoek onder jongeren dat in die groep 82 procent op dat punt staat."

Meer kans op burn-out dan ic-personeel

Jongeren vormen de grootste bevolkingsgroep met kans op een burn-out. Ter vergelijking: 79 procent van het ic-personeel ten tijde van corona geeft volgens het NCPSB aan tegen een burn-out aan te lopen vanwege zware mentale stress. Volgens Immers moet er dan ook meer aandacht komen voor de jongeren. "We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen."

Ster advertentie
Ster advertentie