Naar homepage
OMG

Jongen wordt na 11 maanden wakker uit coma en weet niets van corona

foto: Facebook @Joseph's Journey
  1. Newschevron right
  2. Jongen wordt na 11 maanden wakker uit coma en weet niets van corona

Het coronavirus domineert al bijna een jaar lang het nieuws én ons leven. Toch is het allemaal langs de 19-jarige Joe heen gegaan. De Britse jongen lag na een auto-ongeluk elf maanden in coma en begint nu wakker te worden. Hij heeft dus geen idee van de coronacrisis, terwijl hij zelf tijdens zijn coma twee keer besmet is geraakt.

Quote

Hoe leg je de pandemie uit aan iemand die in coma heeft gelegen?!

Tante van Joe tegen Metro

Ongeluk vlak voor de lockdown

Joe, oftewel Joseph Flavill, werd op 1 maart 2020 aangereden, drie weken voordat de lockdown begon. Hij belandde in het ziekenhuis en bracht bijna een jaar in coma door. Nu heeft hij zijn ogen geopend en kan hij voor het eerst reageren en zijn armen en benen bewegen. Helemaal wakker is hij nog niet, zijn familie spreekt van een "minimale staat van bewustzijn". "Hij begint te reageren op simpele bevelen en zijn mooie glimlach is steeds vaker te zien."

Pandemie gemist

Joe's familie is dolblij dat hij eindelijk uit zijn coma lijkt te ontwaken. Ze hebben hem alleen aardig wat bij te praten, want hoe leg je uit dat iemand een wereldwijde pandemie heeft gemist? Zijn tante Sally vertelt tegen Metro: "We weten niet hoeveel hij zal begrijpen, aangezien het ongeluk voor de eerste lockdown plaatsvond. Het is bijna alsof hij door de hele pandemie heen heeft geslapen."

Zelf heeft Joe het virus twee keer opgelopen: een keer tijdens zijn coma en later nog een keer toen hij wakker was. Hij is daarvan weer helemaal hersteld.

Joseph's Journey

Door de coronamaatregelen kan Joe geen bezoek ontvangen. Hij heeft contact met zijn familie en vrienden via FaceTime en volgens zijn tante "licht zijn gezicht op" wanneer hij hen in beeld ziet. Onlangs kreeg hij op die manier zelfs virtueel vliegles, een grote passie van hem. Op de Facebookpagina Joseph's Journey delen Joe's familieleden updates van zijn herstel en proberen ze geld op te halen voor de medische kosten. Vrienden laten er ook video's achter voor Joe, zodat hij in ieder geval nog wat vrolijke updates meekrijgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldreis

Hoe Joe's herstel eruit zal zien, is nog onduidelijk. Voor het ongeval was hij aan het studeren en speelde hij graag hockey. Ook had hij het plan om tijdens een tussenjaar een wereldreis te maken. Om Joe een hart onder de riem te steken en aandacht te vragen voor zijn situatie, hebben vrienden en familie daarom een symbolische World Tour opgezet: ze rennen, fietsen en roeien net zoveel kilometers als een eventuele reis rond de wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie