Up 2 Date

Kamer wil gratis extra studiejaar voor studenten door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kamer wil gratis extra studiejaar voor studenten door corona

Studenten met 'coronavertraging' moeten gratis een jaar extra kunnen studeren, dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Op die manier moeten studenten de kans krijgen om de achterstanden in te halen die ze hebben opgelopen door het thuis studeren.

Mbo, hbo en uni

Het plan komt van GroenLinks en D66 en geldt voor studenten uit het mbo, hbo en universitair onderwijs. Als de motie wordt aangenomen, moeten de misgelopen inkomsten van onderwijsinstellingen gecompenseerd worden door het kabinet. De motie kan in ieder geval op een meerderheid rekenen in de Kamer. Zo wordt deze gesteund door SP, PvdA, PVV en ChristenUnie.

Zware onvoldoende

Onlangs bleek uit een onderzoek dat een op de drie studenten zijn of haar leven op dit moment een zware onvoldoende geeft vanwege de coronacrisis. Veel studenten hebben het mentaal zwaar, kampen met eenzaamheid en raakten in de meeste gevallen hun bijbaantje kwijt. Ook heeft een groot deel moeite met het volgen van onderwijs vanuit huis.

Meer ruimte

Door het collegegeld voor een extra studiejaar kwijt te schelden, willen Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) de studenten meer ruimte geven. "Iedereen heeft het zwaar, maar helemaal als je in je eentje op je studentenkamertje door eindeloze zoomcollege’s probeert te worstelen. Geen zorgen, als dat nu niet lukt, dan zorgen we met dit voorstel voor wat vermindering van die druk", schrijft Jesse Klaver op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie