Naar homepage
Up 2 Date

Veel studenten laten gratis aanvullende beurs liggen

bron: Studenten van de Hogeschool Rotterdam - ANP
  1. Newschevron right
  2. Veel studenten laten gratis aanvullende beurs liggen

Wist je dat je recht hebt op een aanvullende beurs als je als kind uit een gezin met een lager inkomen gaat studeren? Het gaat om een toelage die kan oplopen tot 400 euro per maand en die je niet terug hoeft te betalen als je binnen tien jaar je diploma haalt. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat een kwart van de studenten die hier recht op hebben, de beurs niet aanvraagt.

Geld mislopen

Volgens het onderzoek gaat het om 8650 eerstejaarsstudenten die de beurs niet aanvragen terwijl ze er wel recht op hebben. Hierdoor lopen ze gemiddeld 175 euro per maand mis en sommigen zelfs 400 euro. In totaal komt daardoor per jaar zo'n 1,5 miljoen euro niet terecht bij de desbetreffende studenten.

Geen beurs, maar wel lenen

Veel studenten lijken niet te weten dat ze deze aanvullende beurs kunnen aanvragen. Van de groep die de beurs misloopt, leent namelijk 41% maandelijks flink bij DUO, terwijl ze dat geld uiteindelijk wél terug moeten betalen. "Blijkbaar is er behoefte aan inkomensondersteuning, maar weten sommige studenten de weg naar de aanvullende beurs niet te vinden", aldus Debby Lanser van het CPB.

Wat is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is bedoeld om studenten met ouders met een lager inkomen financieel te ondersteunen. Hiermee wil de overheid het onderwijs voor iedereen toegankelijk maken. Hoe hoog de maandelijkse toelage is, hangt af van het inkomen van je ouders en nog een aantal andere dingen. Het maximale bedrag ligt rond de 400 euro per maand. Je hoeft deze toelage in tegenstelling tot een lening niet terug te betalen, maar dan moet je wel binnen tien jaar je diploma halen.

Bij twijfel wél doen

De onbekendheid van de aanvullende beurs is een probleem en daarom gaat er onderzocht worden of studenten hier beter van op de hoogte kunnen worden gebracht. Volgens het CPB zou betere voorlichting of een andere aanvraagprocedure helpen. Twijfel je of je recht hebt op de beurs? Probeer het dan gewoon aan te vragen. DUO rekent namelijk voor je uit of je in aanmerking komt. Aanvragen kan ook met terugwerkende kracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie