Up 2 Date

Meer studenten op universiteiten dan ooit door coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer studenten op universiteiten dan ooit door coronacrisis

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) deelde gisteren het bericht dat er maar liefst 328.000 studenten staan ingeschreven voor het collegejaar 2020-2021. Dat betekent dat er 8% meer studenten staan ingeschreven vergeleken met vorig jaar. De oorzaak van dit recordaantal zou te maken hebben met de coronacrisis.

Geen eindexamens

Er zijn verschillende redenen dat er zoveel mensen ingeschreven staan bij een universitaire opleiding, meldt het VSNU. Het niet doorgaan van de eindexamens op het vwo heeft ervoor gezorgd dat er meer studenten zijn geslaagd. Vermoedelijk kiezen minder van deze geslaagden ervoor om een tussenjaar te nemen. Dat is best logisch, door de maatregelen en reisbeperkingen is het bijvoorbeeld lastiger om een tijd naar het buitenland te gaan. Het aantal vwo-studenten dat zich heeft ingeschreven op een universiteit is gestegen met 15 procent.

Makkelijker doorstromen

De coronamaatregelen hebben er ook voor gezorgd dat studenten onder voorwaarden mogen doorstromen naar een hogere opleiding. Zo mochten meer hbo-studenten met een kleine achterstand in studiepunten doorstromen naar een wo-bachelor en meer studenten van bachelor naar master.

Minder uitval

Een positief bindend studieadvies (BSA) is voor veel studenten een doel en soms ook een stressfactor in het eerste jaar. Je móét een bepaald aantal punten halen, anders word je van de opleiding gekickt. Afgelopen studiejaar was het BSA op universiteiten door de coronacrisis versoepeld. Daardoor mochten eerstejaarsstudenten met onvoldoende studiepunten toch door met hun studie en werd het BSA met een jaar uitgesteld. Normaal haalde ongeveer 7 procent het eerste jaar niet, nu is dat 5,4 procent.

Daartegenover liepen veel meer wo-studenten vertraging op en haalden minder studenten hun diploma dan verwacht. Meer studenten hebben zich daardoor opnieuw moeten inschrijven voor het afronden van hun laatste vakken.

Aantal internationale studenten gestegen

Je zou juist denken dat het aantal internationale studenten door de coronacrisis gedaald is. Toch is dat aantal, ondanks de reisbeperkingen, juist gestegen. De stijging is vooral te danken aan studenten uit EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. In vergelijking met vorig jaar zijn er tussen de 10 en 12 procent meer Europese studenten in Nederland. Er hebben zich wel minder studenten van buiten deze landen ingeschreven.

De huidige cijfers zijn voorlopig; begin 2021 maakt het VSNU de definitieve inschrijfcijfers bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie