Up 2 Date

Meer en meer studenten lenen geld bij: gemiddeld 700 euro per maand

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. Meer en meer studenten lenen geld bij: gemiddeld 700 euro per maand

Ongeveer 70 procent van alle studenten leent geld bij, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is fors meer dan een aantal jaar geleden. De gemiddelde student leent nu zo'n 700 euro per maand en het CBS verwacht dat de volgende generatie studenten nog meer geld gaat lenen.

Lenen

In 2010 had ongeveer 26 procent van de 19-jarigen een studielening. Dat is dus een flink verschil ten opzichte van nu. De stijging is te verklaren doordat in 2015 de basisbeurs werd afgeschaft. Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat studenten vaker gaan lenen naarmate ze ouder worden.

Niet alleen het aantal studenten dat geld leent is de laatste jaren hard gegroeid, ook de hoeveelheid geld dat geleend wordt is sterk toegenomen. In 2010 leende de gemiddelde 19-jarige student gemiddeld maar 310 euro per maand.

Coronacrisis

Het feit dat studenten vaker en meer lenen komt niet alleen door het leenstelsel, maar ook door de coronacrisis. Veel bijbanen, vooral in de horeca -en evenementenbranche, zijn weggevallen waardoor het inkomen van studenten kleiner is geworden. Dat betekent dat studenten op andere manieren aan geld moeten zien te komen, door bijvoorbeeld meer geld te lenen.

Ook hebben tienduizenden studenten studievertraging opgelopen als gevolg van de coronacrisis. Dit komt door de sluiting van de scholen en het kleine aantal beschikbare stageplekken. Studenten zijn daarom langer bezig met hun studie en moeten dus meer collegegeld en eventuele huur betalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie