Up 2 Date

'Huurprijzen studentenkamers opnieuw fors toegenomen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Huurprijzen studentenkamers opnieuw fors toegenomen'

In 2019 zijn de huren voor studenten opnieuw enorm gestegen. Waar in 2018 de kale huurprijs nog 385 euro bedroeg, was dit in 2019 gestegen naar 414 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond.

7,5 procent gestegen

Uit een steekproef onder ruim 5000 studenten in het onderzoek blijkt dat bijna 8 op de 10 studenten te veel geld kwijt is aan huur. Gemiddeld betaalt een student 106,69 euro per maand te veel aan huur.

'Het is schandalig'

De voorzitter van LSVb, Lyle Muns, wil dat er iets gaat gebeuren aan de alsmaar stijgende huurprijzen. "Huisjesmelkers maken misbruik van de crisis op de woningmarkt. Er is een groot tekort aan studentenwoningen. Jongeren zitten in een kwetsbare positie, het is schandalig om daar dan meer geld voor te vragen dan wettelijk mag." Volgens de voorzitter zou er overwogen moet worden om boetes uit te delen. "Zonder zo’n boete is er voor huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen".

Amsterdam het duurst

Vooral studenten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht zijn de dupe van hoge huurprijzen. In Amsterdam bedraagt de kale huurprijs voor een gedeelde kamer maar liefst 557 euro. In Rotterdam is dat 449 euro, in Utrecht 431 euro en in Maastricht 421 euro. In Enschede hebben studenten het het best; daar betaal je gemiddeld 305,63 kale huur voor een kamer.

Ster advertentie
Ster advertentie