FunX

'Uniform': Een docu over gabbercultuur

  1. Newschevron right
  2. 'Uniform': Een docu over gabbercultuur

Het was de grootste jeugdcultuur van een paar jaar geleden: de gabbercultuur. De jeugd ging h.a.m. op hardcoremuziek en iedereen hakte erop los. Het een cultuur die veel heeft gedaan voor de cultuur van nu, maar wordt vaak gezien als eng en raar. Tim Beumers maakte de documentaire Uniform: The Dress Code of Dutch Hardcore Culture over de cultuur en de bijbehorende streetwear.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

streetwear

Een gabber herkende je vroeger in één keer aan de trainingspakken, kale koppen en Airmaxjes. Hoewel er vroeger met een negatieve blik naar de cultuur werd gekeken, zijn de kleren die zij droegen makkelijk te vergelijken met die van nu. Volgens Tim vindt men de hardcore scene eng, omdat ze het niet kennen. In samenwerking met Jebroer merkte Tim dat niemand met de artiest samen wilde werken. Daarnaast viel het hem op dat er niet eens een iets speciaals met Thunderdome werd gedaan, terwijl het het één van de grootste muziekevenementen is: "Het is raar, want elke rapper die drugs dealt ofzo, krijgt wel gewoon een deal met sneakermerken."

verlichting

Wat volgens Tim opvallend is, is dat niemand beseft dat gabbers juist hele positieve mensen zijn. "Ik was zelf geen gabber, maar ik ben op genoeg feesten geweest. De muziek vindt je misschien wel raar, maar knal je bijvoorbeeld tegen iemand op, dan worden ze daar niet boos om. Ze bieden je zelfs nog een biertje aan. Het zijn juist de hip hop feesten waar het uit de hand liep." Tim wil in de documentaire vooral laten zien dat het een cultuur is dat veel invloed heeft. Het is volgens hem waarschijnlijk ook het grootste muziekgenre van Nederland.

drugs

Gabbers staan ook bekend om het extreem gebruik van pillen. Het geeft ze een boost om extra hard en lang door te gaan. Ook dat is volgens Tim niets nieuws: "Op technofeestjes is het hetzelfde. Die mensen zitten ook aan de pillen, alleen is de muziek mellow en toegankelijker. Dat maakt het 'minder eng' ofzo. Drugs en het nachtleven is sinds de jaren 80 al hetzelfde, daar is niks aan te veranderen."

speciale outfits

Uniform heeft zijn naam te danken aan het feit dat de gabbers met hun speciale outfits op een soort leger leken. "Als je in de 90's met je sneakers de club in wilde of zelfs de coffeeshop, dan werd je keihard geweigerd. Door die uniformen look had iedereen zoiets van, wow, wat is dit." Met hun outfits maakten de gabbers een statement. Deze statement hebben ervoor gezorgd dat wij nu kunnen dragen wat we willen.

"Jongeren beseffen niet dat het door die cultuur normaal is geworden om sneakers te dragen. Het werd vroeger al gedragen, maar dat is steeds groter geworden. Nu is het normaal om uit te gaan in je sneakers en wordt je niet tegengehouden door de bewaking."

Ster advertentie
Ster advertentie