Naar homepage
FunX

Mikail (15) kreeg op zijn 10e leukemie en wil nu zieke kinderen blij maken

foto: Instagram: @61mikail55.privefoto: Instagram: @61mikail55.prive
  1. Newschevron right
  2. Mikail (15) kreeg op zijn 10e leukemie en wil nu zieke kinderen blij maken

Mikail (15) heeft al ontzettend veel meegemaakt sinds hij op 10-jarige leeftijd leukemie kreeg. Na meerdere behandelingen werd hij clean, maar toen kwam de ziekte weer terug. Hij lag daarnaast weken in coma, raakte een tijdje verlamd, kreeg een stamceltransplantatie en verloor vriendjes die hij in het ziekenhuis had gemaakt. Ondanks alles blijft Mikail positief en hoopt hij anderen te inspireren. Ook startte hij zijn eigen doneeractie voor zieke kinderen. Hij deelde zijn verhaal in Start met Fernando.

Mikail (15) kreeg op zijn 10e leukemie en blijft strijdbaar na meerdere tegenslagen

'Liesbreuk'

Alles begon zo'n vijf jaar geleden na een incident tijdens een voetbalwedstrijd. De keeper van de tegenstander raakte met zijn noppen de lies van Mikail, waardoor Mikail neerviel en niet meer kon lopen. "Daarna ben ik naar de huisarts gegaan en hebben ze me acht maanden wijsgemaakt dat het een liesbreuk was. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar ze erachter kwamen dat ik leukemie had."

'Papa, ik wil niet dood'

Het was ontzettend moeilijk om dat slechte nieuws te horen, vertelt Mikail. Vooral op zo'n jonge leeftijd wist hij nog niet wat hij kon verwachten. "Op 10-jarige leeftijd denk je meteen dat je doodgaat als je kanker krijgt. Mijn eerste woorden waren dan ook: 'Papa, ik wil niet dood.' Het was heel moeilijk en ik kon het niet accepteren. Ik hield van sporten en dat kon nu ineens niet meer."

300 chemokuren

Mikail heeft een zeldzame vorm van leukemie, waardoor hij heel veel soorten behandelingen heeft gehad. Zo moest hij onder andere een half jaar lang chemotherapie ondergaan. Dat bleek uiteindelijk niet te werken. "Daarna kreeg ik 300 chemokuren in 3,5 jaar en werd ik hierna schoon verklaard."

Dat goede nieuws was helaas van korte duur. Nadat Mikail iets langer dan een half jaar clean was, kreeg hij namelijk weer te horen dat hij leukemie had. "Het werd gevonden in mijn rechterteelbal en rug. Ik was achttien kilo afgevallen en kon niet goed lopen. Die tweede periode was nog zwaarder, omdat die 300 chemo's, die ik eerder in 3,5 jaar tijd kreeg, in een half jaar werden gepropt." Ook kreeg Mikail nog verschillende bestralingen en een stamceltransplantatie. "Daardoor leef ik nu eigenlijk nog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen kind kunnen zijn

Alsof Mikail al niet genoeg meemaakte, heeft hij ook een aantal weken in coma gelegen door fouten van de dokters. De afgelopen vijf jaar hebben dan ook ontzettend veel impact gehad op het leven van Mikail en zijn omgeving. "Het is gewoon heel erg balen, want ik heb voor mijn gevoel geen kind kunnen zijn. Het was telkens ziekenhuis in en ziekenhuis uit. In het ziekenhuis heb ik veel vriendjes verloren die het niet hebben gered. Zij houden me nog op de been. Alles wat ik doe, doe ik voor hen. Door alle pijn heb ik mezelf namelijk heel vaak afgevraagd: voor wie doe ik dit nog?"

Anderen inspireren

Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, blijft Mikail positief en geeft hij niet op. Hij hoopt met zijn verhaal anderen te inspireren en vooral in te laten zien dat 'kanker' geen scheldwoord is. "Ik wil dat iedereen weet dat kanker niet alleen bij oude mensen voorkomt. Elk jaar worden er 600 kinderen onder de 18 jaar ziek. Ik wil ook meegeven dat kanker geen scheldwoord is, maar een ziekte. Je kan iemand er heel erg mee kwetsen als je ermee scheldt. Doe dat gewoon niet. Daarnaast hoop ik dat ik mensen kan laten inzien dat ze dankbaar moeten zijn voor wat ze hebben, want ik heb dagen gehad dat ik niet meer kon lopen. Ik ben twee maanden lang verlamd geweest en kon niet meer doen wat ik leuk vond."

Doneeractie

Speciaal voor kinderen die leukemie hebben, heeft Mikail inmiddels een doneeractie opgezet. "Ik weet dat er al heel veel mensen doneren aan onderzoek. Daarom besloot ik om geld in te zamelen om cadeautjes te kopen voor zieke kinderen in het ziekenhuis. Ik weet hoe het voelt om als kind ziek te zijn. De kleinste dingen maken je dan al blij, omdat je eigenlijk niets hebt in het ziekenhuis. Uit ervaring weet ik wat ik met het geld voor leuks kan kopen voor de kinderen en daarom wil ik hun dag maken."

Inmiddels heeft Mikail al iets meer dan 2000 euro opgehaald. Een mooi bedrag natuurlijk, maar zijn doel is om in totaal 5000 euro op te halen. Wil je Mikail helpen met zijn doneeractie? Check dan deze pagina en draag je steentje bij!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie