FunX

Medina (27) heeft haarziekte alopecia: "Ik belandde in een depressie"

foto: Shutterstock / Studio.51
  1. Newschevron right
  2. Medina (27) heeft haarziekte alopecia: "Ik belandde in een depressie"

Wanneer we denken aan rouw, denken we al snel aan het verlies van een naaste. Maar ook wanneer je je haren verliest, kun je in een proces van rouw belanden. De 27-jarige Medina kan hierover meepraten. Zij heeft alopecia: een auto-immuunziekte waardoor het haar op verschillende plekken op het lichaam uitvalt. In de Mental Health Club-podcast vertelt ze over de mentale impact van deze aandoening. Coach en therapeut Souad schoof ook aan.

Quote

Ik dacht dat ik anders was en dat niemand me zou accepteren.

Medina

Slopend

Medina was negen jaar toen haar moeder voor het eerst een kale plek op haar hoofd ontdekte. Ze kreeg een zalfje en twee jaar later was het weer aangegroeid. Toen ze 21 was, kwam de ziekte harder terug en begon ze steeds meer haar te verliezen. "Ik werd steeds kaler en dat was enorm slopend", vertelt Medina.

"Ik ben anders"

Medina vond het mentaal zo lastig wat ze meemaakte, dat ze er echt van wakker lag. "Er ging van alles door me heen: dat ik lelijk zou zijn, dat ik anders was dan anderen en dat niemand me zou accepteren", vertelt de 27-jarige.

Volgens Souad kan onzekerheid over je uiterlijk, in dit geval haaruitval, veel met je mentale gezondheid doen. "Het kan voor verschillende emoties zorgen. Denk aan onzekerheid, schaamte, angst voor de toekomst, maar ook boosheid."

Rouwproces

Wanneer we het hebben over 'rouw', hebben we het vaak over het verliezen van mensen. "Maar het proces wat je doorgaat op het moment dat je afscheid moet nemen van je haar is ook een rouwproces", aldus Souad. "Dat is een intens en pittig proces." Medina kan zich goed vinden in het verhaal van Souad. "Je verliest steeds meer haar en je hebt er op een gegeven moment geen controle meer over."

Quote

Ik ging de hele dag Netflixen, verpestte mijn studie en raakte mijn baan kwijt.

Medina

Depressie

"Uiteindelijk belandde ik in een depressie", vertelt Medina. Ze hield haar gordijnen de hele dag dicht en ging niet meer naar buiten, zelfs niet om boodschappen te doen. "Ik ging de hele dag Netflixen, verpestte mijn studie en raakte mijn baan kwijt. Je wenst het niemand toe", vertelt Medina.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Onbegrip

Helaas kon niet iedereen in Medina's omgeving begrip opbrengen voor haar situatie. "Er werd me dagelijks verteld dat er ergere dingen zijn. Denk aan opmerkingen als: 'Je moet blij zijn dat je nog kan lopen of dat je je armen nog hebt'. Natuurlijk heeft iedereen z'n eigen problemen en was ik blij dat ik nog wel kon lopen, maar dat is in dit geval niet belangrijk", aldus Medina.

Quote

Je kunt iemand praktisch ondersteunen door bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Souad

Hoe steun je iemand?

Maar hoe kun je iemand die met haaruitval en een depressie struggelt dan wel steunen? Volgens Souad kun je vooral luisterend oor bieden, zonder te oordelen. "Sommige mensen vinden het fijn om te praten, sommigen vinden het fijn om gewoon iemand bij zich te hebben. Andere mensen vinden het weer fijn om praktisch ondersteund te worden. Denk aan boodschappen doen of een soepje maken." De kunst is volgens Souad dan ook om te kijken waar iemand behoefte aan heeft.

Familie

Medina heeft zichzelf een lange tijd geïsoleerd, tot ze werd uitgenodigd voor een familieverjaardag. "Ik had mijn ouders al een paar maanden niet gezien, omdat ik dat niet durfde. Ik was namelijk heel veel afgevallen en had geen haar meer. Toen ik op de verjaardag aankwam, keek mijn vader mij aan en zei: 'Jeetje, wat is er met jou gebeurd?' Ik begon in huilen uit te barsten en stortte in."

Weer thuis wonen

Medina's familie bood haar aan om weer thuis te komen wonen, zodat ze weer aan haar gezondheid kon werken. "Ik zegde mijn huur op en ging bij ze wonen. Het heeft enorm geholpen om fijne mensen om mij heen te hebben. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik uit mijn depressie kwam", aldus Medina.

Wil je meer weten over de mentale impact van haaruitval en wat Medina heeft gedaan om haar haarziekte te accepteren? Beluister het in de podcast-aflevering.

#48 - Wat is de impact van haaruitval op je mentale gezondheid? - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie