FunX

Column: ''We moeten het samen normaal maken dat er werk is voor de andere Lunga's van Nederland.''

  1. Newschevron right
  2. Column: ''We moeten het samen normaal maken dat er werk is voor de andere Lunga's van Nederland.''

De Kampense Henk Jan Bart stuurde een mail naar alle leerlingen van het Hoornbeeck College over de benoeming van een nieuwe werknemer. Hierin werden de leerlingen gewaarschuwd voor een ''donkere man'' die aan de slag zou gaan als schoonmaker op de middelbare school. Maar waarom stuurde Henk Jan Bart die brief eigenlijk? Tim Beumers legt het je uit.

Ja maar, als je in de Randstad woont, dan zou je wel eens kunnen denken dat Nederland een multiculturele samenleving is, waar iedereen gewend is aan mensen met kleur om zich heen. Maar als je dat denkt, dan weet je niet in wat voor een land je woont. Nederland bestaat grotendeels uit lege natuur met kleine dorpjes, kleine blanke dorpjes, waar de tijd stil staat.

Nederland is een land waar veel 70 plussers zijn opgegroeid in dit soort dorpjes. Die kennen nog een tijd, dat iemand met een huidskleur een bezienswaardigheid was. Deze mensen hadden nog nooit een “neger” gezien, dus als er eentje in het dorp was, dan ging het als een lopend vuurtje. “Hey, haje die negur gezien bie Jan in de stroat”.

Ondertussen zijn we een stuk verder en is het normaler geworden om gekleurde mensen om je heen te hebben. Is het niet op de werkvloer, dan wel op TV of tijdens het kijken naar sport. Maar dat betekent niet dat grote delen van Nederland het niet nog steeds raar vinden. Waar de tijd stil staat, staat de mens ook stil.

Vlekkeloos

Er zijn nog genoeg steden waar mensen nog niet eens klaar zijn om met gekleurde mensen te werken. Als je daar een “neger” aan neemt, dan moet je dat nog uitleggen aan het personeel en aan de leerlingen, omdat die zo afgesloten leven en ver verwijderd zijn van wat in de Randstad normaal is, dat er paniek ontstaat en mensen allemaal rare dingen gaan denken en zeggen over de persoon in kwestie.

Daarom is het verstandig dat je mensen op de hoogte stelt, als je iemand aanneemt met een huidskleur. Dat kunnen veel mensen zich niet voorstellen, die schieten al in een verkrampte houding als ze het woord neger, zwarte of gekleurde zien. Wat mij vooral opviel aan de mail van de locatiemanager van de school in de meeste Christelijke buurt van Nederland, was dat de man in kwestie een baan had gegeven aan iemand die qua persoonlijkheid het beste bij de school paste.

Dat hij dit moest duiden aan de school, zegt vooral veel over de man in kwestie. Hij wil namelijk graag dat iedereen begrijpt dat de nieuwe “zwarte” medewerker ook een mens is net als al zijn andere collega’s. Iemand die er misschien heel anders uitziet, maar die van binnen perfect aansluit bij de school waar hij ging werken. De mail werd geschreven om de integratie in de school, zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Want wie een man een kans geeft, wil graag dat het slaagt.

Heksenjacht

Daarom is het ook zo jammer, dat de hele situatie wordt opgeblazen, vanwege de woordkeus, een woordkeus die heel normaal is in die omgeving. Dat dat niet normaal hoort te zijn is een tweede, maar mensen als Lunga een baan geven, maakt het wel normaler. Door een heksenjacht vanuit het liberale, multi-culturele overgevoelige social media rijk van tere zieltjes te openen, zonder eerst na te denken, werkt alleen maar averechts.

Ik hoor een medewerker in een andere school al denken, zie je het is ook nooit goed, nemen ze een keer een neger aan, is nog iedereen boos. We moeten het samen normaal maken dat er werk is voor de andere Lunga’s van Nederland. We moeten samen zorgen dat de heer Bart geen mailtjes hoeft te versturen met dit soort zinnen. Maar we moeten ook samen zorgen dat we niet zo snel boos zijn en dat we elkaar ook normaal kunnen aanspreken, zodat we van elkaar kunnen leren zonder maar de hele tijd verontwaardigd te zijn.

Multi-cultureel betekent dat we allemaal anders zijn, op goede en op slechte punten. Maar samen leven is meer dan samen boos zijn op elkaars verschillen. Als we elkaar maar een kans geven, zoals meneer Bart deed voor meneer Lunga.

Ster advertentie
Ster advertentie