FunX

Semra (24) dreigt huurhuis te verliezen na overlijden van haar vader

foto: Privébeeldfoto: Privébeeld
  1. Newschevron right
  2. Semra (24) dreigt huurhuis te verliezen na overlijden van haar vader

Het zijn zware tijden voor de 24-jarige Semra. Ze verloor vorig jaar haar vader en dreigt nu ook de huurwoning te verliezen waar ze met hem in woonde. Ze kan dit jaar nog uit huis gezet worden en heeft daarnaast geen andere plek waar ze terecht kan. Hoe deze dramatische situatie tot stand kwam, vertelde ze in Start met Fernando.

Semra (24) dreigt huurhuis te verliezen na overlijden van haar vader

Vader verongelukt

Het leek op 29 november 2019 een dag als alle andere te worden, maar niets was helaas minder waar voor Semra. Haar vader had die dag avonddienst, maar kwam uiteindelijk niet meer thuis. Midden in de nacht werd Semra wakker gemaakt door de politie met slecht nieuws: haar vader was aangereden. Semra werd vervolgens naar de eerste hulp gebracht door de politie. "Ik heb daar de hele dag in afwachting van de spoedeisende hulp gezeten. Die zeiden uiteindelijk dat mijn vader het niet zou overleven."

'Geen recht om in huurhuis te blijven'

"Het was ontzettend traumatiserend om dit mee te maken", vertelt Semra. Alsof het verliezen van haar vader niet erg genoeg was, kreeg ze daar nog meer problemen bovenop. Woningcorporatie Eigen Haard wil haar namelijk het huurhuis uitzetten waar zij al die tijd met haar vader heeft gewoond. Volgens de woningcorporatie heeft Semra geen recht om in de woning te blijven, omdat ze niet op het huurcontract staat bijgeschreven.

Om op het huurcontract te staan, moet er minimaal twee jaar sprake zijn van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden. Dat houdt in dat je gezamenlijk de huur betaalt, samen een inkomen hebt en ook samen de uitgaven doet. Daar is volgens Eigen Haard geen sprake van. "Het is heel krom allemaal", zegt Semra. "Ik zorgde wel voor mijn vader en ik heb ook verklaring van de huisarts dat ik mantelzorger was van mijn vader. Ook heb ik een verklaring van de buren, die zagen dat ik altijd voor zaken als de boodschappen en het huishouden zorgde."

Petitie

Semra kan helaas niet bij een ander familielid terecht. Inmiddels heeft ze de hulp van een advocaat ingeschakeld om in het huurhuis te kunnen blijven. De rechtszaak start vandaag. Daarnaast startte Semra ook een petitie om andere jongeren in een soortgelijke situatie als die van haar te steunen.

"Het is al ontzettend zwaar om als jongere een ouder te verliezen. Ik heb bijvoorbeeld geen afscheid van mijn vader kunnen nemen. Het maakt het alleen maar erger als je vervolgens ook nog eens het huis uit wordt geschopt waar je met je ouders woonde. Je denkt alleen maar: waar ga ik naartoe? Zodra je op straat wordt geknikkerd, helpen ze je ook niet meer. Met deze petitie wil ik ervoor zorgen dat jongeren zoals ik geholpen worden. Dat ze in die woning mogen blijven of op z'n minst een alternatief krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie