FunX

Persbericht: Opmars FunX onder 25 plussers

  1. Newschevron right
  2. Persbericht: Opmars FunX onder 25 plussers
Jongerenradio wil nu landelijk uitzenden

Het jongerenstation FunX blijft doorgroeien. Naast een absolute koppositie onder jongeren (15-24 jaar) in de Randstad is de radiozender begonnen aan een opmars in de leeftijd 25-34 jaar. Voormalig marktleider Radio 538 verliest onder jongvolwassenen flink terrein (-8%) net als Sky Radio (-6%), terwijl Q-Music stand houdt. Met een weekbereik van 19% is FunX nu nummer twee in deze categorie. Het onderzoek is uitgevoerd in de vier stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht door onderzoeksbureau Synovate. FunX grijpt de goede luistercijfers aan om door te willen groeien tot landelijke publieke radiozender.

Al vijf jaar koppositie onder jongeren
FunX groeit met zes procent ten opzichte van vorig jaar naar een weekbereik van 43% onder jongeren (15-24 jaar). Daarmee is de urban zender al vijf jaar lang het best beluisterde jongerenstation in de Randstad (2004-2008, Synovate). “We geloofden de nieuwe cijfers eerst zelf nauwelijks”, aldus programmadirecteur Mezen Dannawi. “We hadden de afgelopen jaren al een unieke positie als marktleider in de grote steden. Dat je dan nog verder groeit en groter bent dan Radio 538 en SLAM FM bij elkaar is om stil van te worden”.

Tweede zender onder jongvolwassenen
Onder jongvolwassenen (25-34 jaar) groeide FunX de laatste jaren van een zesde plaats (2004, Synovate) uit naar een gedeelde tweede plaats samen met Q-Music. “Blijkbaar zijn de FunX-fans van het eerste uur blijven luisteren, ook als ze zich inmiddels wel eens te oud voelen voor de mening uit de schoolkantine. FunX is volwassen aan het worden, maar we willen onze speelsheid wel behouden. Verder hebben we veel plezier van de groeiende populariteit van urban muziekstromingen. We merken dat er weer veel belangstelling is voor reggae en latin; deze muziek kent veel fans door alle leeftijdsgroepen heen,” aldus Dannawi. `

FunX landelijk in de ether
Het bereiksonderzoek is voor FunX hét moment om de Tweede Kamer in een brief op te roepen de radiozender met meer etherfrequenties te gaan faciliteren. Eerdere pogingen van FunX om buiten de Randstad in de ether uit te zenden, zijn de afgelopen jaren steeds door de politiek van tafel geveegd. Dannawi: “De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil broodnodige verjonging en diversiteit. FunX heeft zich al vijf jaar op beide punten bewezen, dus dat is dan opgelost zou je zeggen. Maar FunX op een landelijk ethernet was voor de politiek en de NPO nog een brug te ver. Ik kan en wíl het niet langer meer blijven uitleggen waarom we geen volwaardige positie in het publieke bestel mogen innemen.”
Onderzoeksverantwoording
Het bereiksonderzoek is in opdracht van FunX uitgevoerd door onderzoeksbureau Synovate (voorheen Interview-NSS). Circa 2000 jongeren in de leeftijd 15 tot 35 jaar zijn face-to-face ondervraagd in de stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De onderzoeksresultaten hebben betrekking op radioluisteraars. Het onderzoek is representatief voor de jongerenpopulatie in de Randstad, na weging op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, regio en culturele achtergrond. De bereikcijfers van Synovate zijn niet vergelijkbaar met CLO-cijfers vanwege onderzoeksmethodiek, culturele weging en de fijnmazigheid.
Ster advertentie
Ster advertentie