FunX

Theo (28) haalt eten uit vuilnisbak om voedselverspilling tegen te gaan

foto: YouTube: EOBEAM
  1. Newschevron right
  2. Theo (28) haalt eten uit vuilnisbak om voedselverspilling tegen te gaan

Voedselverspilling, het blijft een groot probleem in Nederland. Volgens de cijfers verspilden we in 2019 zo'n 34 kilo eten per persoon over het hele jaar. 34 kilo! Dat is zonde natuurlijk en dat vindt Theo Vreugdenhil ook. Theo doet al zo'n zes jaar aan dumpster diving, oftewel het zoeken van goed en bruikbaar voedsel in vuilnisbakken. Niet omdat hij dak- of werkloos is, maar gewoon om voedselverspilling keihard tegen te gaan! Hij vertelde er meer over in Start met Fernando.

Nasty?

Waarschijnlijk is je eerste gedachte: hell no, dit soort nasty shizzle zou ik nooit doen en begin je al meteen te kokhalzen als je eraan denkt. Volgens Theo kan je zomaar bijdraaien als je ziet wat er allemaal weggegooid wordt. "Ik neem wel eens mensen mee en dan snappen ze meteen waarom je het doet en hoe leuk het kan zijn. Je ziet gewoon zoveel goed eten liggen."

Netjes verpakt

Theo checkt vooral de containers van supermarkten, groothandels en bakkers. Hij doet geen rare dingen zoals over hekken heen klimmen, maar neemt gewoon een kijkje als hij een container buiten ziet staan. "Dan zie je bijvoorbeeld veertig toetjes, pakjes oude kaas of groente die nog helemaal netjes verpakt zijn." Maar waarom zouden die grote bedrijven dit dan weggooien? Theo is al in gesprek gegaan met supermarkten en snapt deels waarom dit gebeurt. "Ze kunnen niet veel anders, want ze zitten vast aan die data en zijn bang dat mensen ziek worden."

Volle tassen in een half uur
Zelf is Theo niet dakloos en heeft hij gewoon een baan. Het gaat voor hem dus puur om het redden van voedsel. Hij woonde en werkte een tijdje in een ontwikkelingsland en gaat in Nederland veel met vluchtelingen om. Daardoor gaat hij extra bewust om met eten.

"Ik kom veel mensen tegen die het echt niet breed hebben. [...] Als je een klein beetje je best doet, heb je zo vier, vijf boodschappentassen vol in een half uur."

THT vs. TGT

En dan nog de houdbaarheidsdatum, want hoe zit het daar eigenlijk mee? Je hebt een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Producten die een THT-datum hebben bederven niet snel. De kwaliteit van het product kan misschien achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Gewoon een beetje snuffelen of het nog goed ruikt en eten maar. Een TGT-datum moet je wat serieuzer nemen, want die is voor zeer bederfelijke producten en is de laatste dag waarop het nog veilig te eten is. Theo stelt je nog even gerust: "Ik ben nog maar één keer ziek geworden in al die jaren!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie