FunX

Sor maakt met campagne duidelijk dat hij de stempel 'rapper' zat is

foto: Instagram: @sor
  1. Newschevron right
  2. Sor maakt met campagne duidelijk dat hij de stempel 'rapper' zat is

Sor was deze week een van de grote winnaars tijdens de Edison Popprijzen. Hij won in de categorie Hiphop en ging ervandoor met de Edison voor Beste Album. Verschillende media pakten het nieuws op, maar omschreven de veelzijdige artiest als 'rapper sor', terwijl andere winnaars alleen bij hun naam werden genoemd. Daar is hij inmiddels helemaal klaar mee.

Streep door 'rapper'

Op Instagram deelt sor een foto van zichzelf naast een reclamebord dat op verschillende plekken te zien is. Op de poster is een geïrriteerde sor te zien en valt de tekst 'rapper sor' te lezen. Door het woord 'rapper' is echter (voor eens en altijd) een streep gezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet al genoeg bewezen?

Naar aanleiding van hoe sor in de media wordt omschreven, schreef Soraya Hadjar van Complex NL eerder deze week een column met de vraag wat je als hiphopartiest allemaal zou moeten bereiken of kunnen om serieus genomen te worden door de media.

In Start vertelt Soraya in gesprek met Fernando: "Verschillende media schreven over 'rapper sor' die een Edison won. Dat was best opvallend, omdat andere winnaars bijvoorbeeld niet werden beschreven als 'zangeres' of 'band'. Ik vond dat best minachtend en oneerlijk, zeker omdat hij de enige winnaar van kleur was." Soraya is van mening dat er niets mis is met de term 'rapper', maar vraagt zich af of sor inmiddels niet genoeg heeft bewezen om als volwaardig artiest gezien te worden. "Ik denk dat de term 'rapper' de lading niet volledig dekt voor een veelzijdige artiest als sor."

Waarom wordt hiphop niet serieus genomen door grote mediaplatformen?

'Hiphop wordt niet serieus genoeg genomen'

Volgens Soraya zijn er verschillende redenen voor het feit dat sor vaak alleen als rapper wordt beschreven. "Ik denk ten eerste dat de mensen die deze artikelen schrijven niet weten wie sor is en dat hiphop niet serieus genoeg genomen wordt om daadwerkelijk te onderzoeken wie hij is. Het is een artiest die doof is, in het Concertgebouw heeft opgetreden en het programma 'Maestro' heeft gewonnen. Hij is dus ook gewoon een dirigent en componist. Daarnaast denk ik dat er heel snel wordt aangenomen dat iemand een rapper is als het gaat om een hiphopartiest of een artiest van kleur."

Boef

Soraya noemt ook voorbeelden van andere hiphopartiesten die minder serieus genomen worden. "Shownieuws schreef laatst over een 'klein showtje' dat Boef gaat neerzetten in AFAS Live. Dat is natuurlijk een perfect voorbeeld. Hoe daarover geschreven werd, was superdenigrerend. Wat ook grappig is, is dat er 'rapper Brace' staat als je Brace googelt. Dat terwijl Brace geen rapper, maar een zanger is."

foto: Facebook: Shownieuws

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Schadelijk voor ontwikkeling van onze maatschappij'

In haar column benadrukt Soraya hoe pijnlijk het is dat hiphop nog altijd niet serieus genomen wordt door de grootste mediaplatformen van Nederland, ondanks dat het al jaren het meest populaire genre is in de hitlijsten. "Het feit dat we in 2023 nog steeds moeten dealen met het verkapte racisme en de minachtende manier waarop de media schrijven over artiesten en mensen van kleur is ronduit schandalig en ontzettend schadelijk voor de ontwikkeling van onze maatschappij. En het feit dat de trots op onze artiesten altijd overschaduwd wordt door de constante strijd tegen racisme is zo zonde", aldus Soraya.

Ster advertentie
Ster advertentie