FunX

Vertrouw jij oom agent?

  1. Newschevron right
  2. Vertrouw jij oom agent?

Vorige week vroegen we jou om je visie op de politie met ons te delen. Er kwamen honderden reacties binnen, waarvan we de uitkomsten graag met je delen.

“Vertrouwen in de politie ‘klein tot heel klein’”
Het vertrouwen in de politie is klein onder de deelnemers van de FunX-enquête over dat onderwerp. Ruim driekwart (76%) van de ondervraagden omschrijft het vertrouwen in de politie als ‘klein’ tot ‘heel klein’. Hiervan spreekt bijna iedereen (73%) uit eigen ervaring. Van de overgebleven ondervraagden heeft slechts 9% een groot tot heel groot vertrouwen in de politie en is de rest ‘neutraal’. Naast de eigen ervaringen, spelen die van familie, vrienden en bekenden (19%) een rol en is ook de berichtgeving in de media (12%) van invloed op de grootte van het vertrouwen.

In aanraking met de politie
Driekwart (73%) van de ondervraagden is weleens in aanraking geweest met de politie. De drie belangrijkste aanleidingen daartoe waren een ID-check, een overtreding of betrokken bij een overtreding. Opvallend is dat 6% aangaf geen idee te hebben waarom hij of zij in aanraking met de politie kwam en de helft van alle ondervraagden vond de aanleiding onterecht. Begrippen als ‘machtsmisbruik’ en ‘miscommunicatie’ werden daarbij in de open vragen genoemd als toelichting. Ook vinden veel jongeren dat de politie zich niet met ‘echte’ problemen bezighoudt maar met onbelangrijke zaken en bespeuren veel van de ondervraagden racisme en agressie bij de politie.Politie met dezelfde culturele achtergrond
Het lijkt niet uit te maken voor het vertrouwensgevoel dat de agent dezelfde culturele achtergrond heeft als de ondervraagde. Een grote meerderheid staat daar neutraal tegenover (64% en 69%) en van de overige zijn het met name de jongeren onder de 25 jaar die het belangrijk vinden voor het vertrouwen dat een agent dezelfde culturele achtergrond heeft (26%).

Wie gaven antwoord?
Vorige week stelden wij een vragenlijst op om een beeld te krijgen van het vertrouwen van onze luisteraar in de politie. Er stroomden 341 ingevulde vragenlijsten binnen. Van alle ondervraagden was 39% tussen de 20 en 24 jaar en 21% tussen de 25 en 29 jaar oud. De meeste ondervraagden kwamen uit Den Haag en Rotterdam. Ook Amsterdam was met 16% flink vertegenwoordigd. Een kleine 5% kwam uit Utrecht en de overige 42% kwam uit een andere woonplaats dan hierboven genoemd. Verder is 55% van de ondervraagden man en 45% vrouw.


Ster advertentie
Ster advertentie