FunX

De zaken van Elham en Emrah werden geplunderd en vernield: "Waarom doen ze dit?"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. De zaken van Elham en Emrah werden geplunderd en vernield: "Waarom doen ze dit?"

Het zal je niet zijn ontgaan dat er voor de derde avond op rij flinke avondklokrellen hebben plaatsgevonden. De rellen hebben op veel plekken gezorgd voor grote schade en onrust. Zo werden de zaken van Elham en Emrah geplunderd en verwoest en moest Gijs noodgedwongen schuilen op zijn werk in de supermarkt. Zij delen hun verhaal met FunX.


Daarnaast merkt sociaal ondernemer Lorenzo uit Rotterdam-Zuid dat veel jongeren zich al een tijd onbegrepen voelen. De rellen zijn uiteraard geen oplossing en daarom roept hij jongeren op om te kiezen voor verbinden, in plaats van vernielen.

Elham Karimi's zaak werd geplunderd en vernield

"Al sinds maandagochtend was ik me aan het voorbereiden op de rellen. Via-via kreeg ik namelijk te horen dat mensen plannen hadden om te rellen en dat de kans groot was dat mijn winkel vernield zou worden. Ik dacht: hoe moet ik me hier in godsnaam op voorbereiden? Voor zulke schade zou ik de sjaak zijn, omdat ik daar niet verzekerd voor ben. Uiteindelijk heb ik alle producten uit mijn beautysalon in de auto gegooid en vervolgens mee naar huis genomen.

Rond 18.00 uur verliet ik mijn salon, omdat het onrustig werd en ik me niet veilig voelde. Uiteindelijk keek ik vanuit huis mee met de camerabeelden. In eerste instantie was de ME aanwezig in de straat, maar op het moment dat zij het gebied verlieten brak de hel los. Binnen enkele minuten werden verschillende winkels, waaronder mijn beautysalon, geplunderd en vernield. Dat terwijl ik mijn zaak leeg had gehaald en er niets interessants te plunderen viel.

We konden pas vanochtend naar de zaak. Ik moest via de camera zien hoe mijn winkel - mijn kindje - verwoest werd, terwijl ik niets kon doen. Dat doet zo'n pijn. Het eerste wat ik dacht toen ik vanochtend aankwam, was: er is serieus geen hoop meer voor ondernemers. We hebben het al moeilijk genoeg door die lockdown en nu komen deze rellen er ook nog eens bij. Waarom doen die relschoppers ons dit aan? Ik heb nog geen idee wat ik nu moet doen. Op dit moment is mijn grootste angst dat het nog een keer gaat gebeuren. Ik heb namelijk nog twee grote ramen, die ook vernield kunnen worden.

Ik heb zoveel vragen voor al die relschoppers. Door al die winkels te vernielen, maak je onschuldige mensen kapot. Ben je daar trots op? Hoe moeten wij als ondernemers ons brood verdienen? Stel je voor dat het een bekende van jou is, doe je dan ook zoiets? Deze monsters moeten gestopt worden. Ik hoop echt dat ze gaan beseffen wat ze aan het aanrichten zijn." - Elham Karimi (Magnifique Beauty, Rotterdam)

foto: FunX

Elham in haar geplunderde en vernielde winkel

Emrah Köker is nog steeds in shock na plundering winkel

"Ik was thuis aan het kijken en ik was in shock. Voor mijn neus ging mijn hele winkel kapot. Ze hebben alles meegenomen. Ik zag het gebeuren en ik kon er niks aan doen. Ik heb mijn auto gepakt om ernaartoe te rijden. Ik was bijna op de zaak, toen ik werd duizend keer gebeld door mijn vader en moeder die me vroegen om alsjeblieft terug te komen. Daarom ben ik terug naar huis gegaan.

Om twee uur 's nachts werd ik gebeld door de politie dat ik hier moest komen om te te regelen dat alle ramen en deuren dicht werden gemaakt. Ik was tot 5 uur bezig en daarna ging ik naar huis. Maar ik kon niet slapen of eten, ik was nog steeds aan het trillen. Ik ben nu nog steeds in shock. Dit kan toch niet?!

Ik werd ook gebeld door jongeren die zeiden dat ze shakes van me zouden pakken en dat ik volgende keer een betere deur in mijn zaak moet zetten. Die jongens zijn van de buurt. Die jongens zijn onze jongens. Waarom doen ze dat? Ik begrijp het niet." - Emrah Köker (Body Muscles Supplementen, Rotterdam)

foto: FunX

Emrah zag vanuit huis hoe zijn winkel werd geplunderd

Gijs (18) was op zijn werk in de supermarkt tijdens de rellen in Eindhoven

"In het begin was het ongelooflijk om te zien. We konden het vanuit de winkel allemaal heel goed zien. We hadden nog nooit zoiets gezien. Dus dat deed best wel veel met ons. We hadden dit niet verwacht.

Het was best een gekke situatie, want wij konden gedurende de dag niet naar huis of naar buiten, omdat je dan midden in de rellen terecht zou komen. Na een tijdje was het best rustig, maar mochten we niet naar buiten van de politie vanwege de noodverordening. Dus we zaten nog langer vast. We hebben toen samen gegeten en gekeken naar wat er allemaal gebeurde.

We zijn blij dat ons niets is overkomen, maar het is nog steeds verschrikkelijk wat er nu allemaal gebeurt."

Lorenzo (33) uit Rotterdam-Zuid roept jongeren op hun boosheid op een andere manier te uiten

"Ik heb vandaag ondernemers uit de wijk gesproken. Ze voelen zich in de steek gelaten. Sommigen zagen hun eigen winkel kapot gemaakt worden op social media. Dat is niet makkelijk en ze hebben het al moeilijk in deze tijden.

Jongeren hebben het ook moeilijk. Er is een kloof tussen jong en oud en ze voelen zich onbegrepen. Er wordt te weinig naar ze geluisterd. Corona zorgt voor een nieuwe buitenwereld, ook voor hen. Ze hebben geen dagbesteding, geen weekstructuur. Ze missen aandacht. Die krijgen ze nu wel, maar dan niet op de juiste manier. Het valt absoluut niet goed te praten, maar dat gevoel van onbegrip is er wel.

Het zijn trouwens echt niet alleen de Rotterdamse jongeren die de straat op gingen, het waren ook hooligans, sensatiezoekers, een cocktail van veel groepen. Het grootste gedeelte van de jongeren zat netjes thuis. Hen wil ik ook oproepen om vrienden die wél willen gaan rellen aan te spreken om niet mee te doen. Je doet echt heel veel mensen pijn en je kan ook keihard gestraft worden. Daarmee verpest je alles. Je kan geen VOG meer krijgen, daardoor krijg je moeilijker werk, je belandt in een neerwaartse spiraal.

Ik roep jongeren op om hun boosheid op een creatieve manier te uiten. Een manier waarbij je andere mensen niet schaadt. Ik heb met mijn stichting IKBENWIJ in het begin van corona een aantal seminars gehouden. Hiermee moedigde ik jongeren aan om in gesprek te gaan met enkele wethouders om hun te vertellen met wat voor problemen ze nou écht zitten. Er ontstond een gesprek met respect van beide kanten. En de wethouders hebben ook geluisterd. Sindsdien zijn er allerlei projecten gestart in de wijk om de situatie van jongeren beter te maken.

Het ongemakkelijke gesprek moet gevoerd worden. IK BEN WIJ staat daarvoor. Jongeren moeten in hun kracht worden gezet en ik wil ze daarbij helpen. Als je wil praten stuur me een mail op info@ikbenwij.nl."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie