FunX

Sephia en Kevin over de situatie in Suriname: "Het is hier heel erg moeilijk"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Sephia en Kevin over de situatie in Suriname: "Het is hier heel erg moeilijk"

Het afgelopen weekend vonden er in Suriname anti-regeringsprotesten plaats die compleet uit de hand liepen. Aan FunX vertellen Sephia (25) en Kevin (32) hoe zij de demonstraties hebben beleefd en waarom er al een lange tijd onvrede heerst in het land.

Signaal

Hoewel Sephia zelf niet is gaan demonstreren het afgelopen weekend, heeft ze wel begrip voor de protesten: "Ik vind het goed dat er een signaal aan de overheid wordt gegeven." De manier waarop de demonstratie afgelopen vrijdag verliep, namelijk met geweld, plunderingen en vernielingen, keurt ze wel af.

Zelf woont ze in Lelydorp, de buurt waarin de Surinaamse president Chan Santokhi ook woont. Op de dag van de protesten reed ik naar huis en waren alle winkels potdicht, wegen werden afgesloten en ook de straat waar de president woonachtig is werd gebarricadeerd." De laatste dagen was het dan ook erg rustig in haar buurt, maar inmiddels gaat alles langzamerhand weer terug naar normaal.

Schade

Kevin woont vlakbij Paramaribo, de plek waar de grootste schade werd aangericht tijdens het anti-regeringsprotest afgelopen vrijdag. "Ik had niet gedacht dat het zover zou komen. Het is snel uit de hand gelopen", zegt Kevin. Hij voelt zich momenteel niet veilig meer. "De criminaliteit is de afgelopen jaren gestegen, maar met die plunderingen is de criminaliteit nog meer toegenomen. Ik zie gewoon groepen die op de loer zijn."

Valse beloftes

Dat veel Surinamers zo boos zijn op de regering, komt volgens Sephia onder andere door de valse beloftes die zijn gemaakt. De regering had namelijk beloofd dat de Surinaamse bevolking niet zou opdraaien voor het afbetalen van de schuld die door de vorige regering zijn gemaakt. Dat is echter wel wat er op dit moment gebeurt. "We zien nu dat we keihard voor alles moeten betalen. Ik snap aan de ene kant wel dat het nodig is, omdat de leningen afbetaald moeten worden, maar dit is niet wat ons is beloofd."

Kevin denkt dat de demonstraties vooral zijn ontstaan doordat veel Surinamers het gevoel hebben dat de regering niet naar hen omkijkt. "Dit komt wel allemaal doordat de regering geen gehoor geeft aan het feit dat we het als volk zwaar hebben."

Duur

Het leven in Suriname wordt de afgelopen jaren steeds duurder. "De prijzen rijzen de pan uit, maar voor ons verandert er qua inkomen niks", zegt Kevin. Dat is voor de meeste Surinamers heel zwaar. "De overheid wil alle subsidies weghalen, zoals de subsidie op benzine", vertelt Sephia. "Ook is de koers van onze munt heel instabiel. Mijn collegegeld moet ik bijvoorbeeld in euro's betalen en elke maand stijgt het bedrag."

Daarnaast zijn de prijzen voor basisbehoeftes als brood in korte tijd ook enorm gestegen. "Het wordt steeds moeilijker om aan je levensbehoeftes te komen, vooral voor gezinnen."

Oplossing

Hoe Suriname uit de benarde economische situatie kan komen, is een lastig vraagstuk. Volgens Sephia is hoede communicatie met het volk, vertrouwen hebben in hun eigen kunnen en ondersteuning en begrip naar elkaar toe in ieder geval essentieel. Ze denkt dat Suriname meer moet investeren in het eigen land en de potentie van haar eigen mensen. Ook Kevin denkt dat er vooral een ander beleid moet komen. "Het maakt niet uit wie aan de macht is. Je kan niemand meer echt vertrouwen. Iedereen komt met beloftes voordat ze aan de macht komen en zodra ze aan de macht zijn, worden we aan ons lot overgelaten."

Ster advertentie
Ster advertentie