FunX

Raissa Biekman over de onvrede in Suriname: "De rek is eruit"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Raissa Biekman over de onvrede in Suriname: "De rek is eruit"

In Paramaribo vonden afgelopen vrijdag heftige rellen en plunderingen plaats nadat een vreedzaam anti-regeringsprotest compleet uit de hand liep. In Start met Fernando vertelt politiek analist Raissa Biekman waarom de Surinaamse bevolking zo boos is.

Wat is er aan de hand in Suriname?

Economie in vrije val

"De rek is eruit bij heel veel mensen", vertelt Raissa. "De economie van Suriname zit eigenlijk al sinds 2015 in een vrije val." De bevolking wordt daardoor al jarenlang geconfronteerd met stijgende prijzen en een hoge inflatie. "En daar is corona ook nog overheen gegaan."

In juli 2020 nam president Santokhi de macht over in Suriname. Ondanks de lege staatskas en hoge staatschuld die de vorige regering hem achterliet, beloofde hij toen dat er verandering zou komen. "Desalniettemin heeft de regering niet echt aan de bevolking kunnen laten zien dat ze perspectief kunnen bieden."

Corruptie

Om de economie van Suriname te herstellen is er volgens Raissa een streng pakket van maatregelen in de vorm van hervormingen en bezuinigingen nodig. Maar nog veel belangrijker is volgens haar het creëren van draagvlak bij de bevolking. "Je vraagt aan het volk om zuinig aan te doen, de broekriem strak te trekken, gematigd en zuinig te leven, maar zelf ben je bezig met corruptie, faciliteer je familie en vrienden en leef je in weelde. Dat is hypocriet" Volgens Raissa zou de regering juist het goede voorbeeld moeten geven. "Laat zien dat je solidair bent met het volk en wees de empathische leider die je kan zijn. Anders gaat het niet werken."

Rellen

De grote onvrede onder Surinamers leidde tot een anti-regerinsprotest dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Paramaribo. Het protest begon vreedzaam, maar liep later uit de hand. Verschillende demonstranten drongen het parlementsgebouw binnen waar onder andere de hal werd vernield. Daarnaast werden winkels geplunderd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatregelen

Na de rellen van afgelopen vrijdag werden er verschillende maatregelen ingesteld, waaronder het sluiten van winkels, scholen en tankstations. President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben inmiddels via een videoboodschap bekendgemaakt dat een gedeelte van die regels wordt opgeheven zodat het normale leven vanaf vandaag weer zoveel mogelijk door kan gaan. Wel blijft er meer beveiliging aanwezig op straat.

Financieel Schandaal

Het is niet de eerste keer dat Surinamers de straat opgaan om hun onvrede te uiten. Afgelopen zomer protesteerden er nog duizenden mensen tegen het beleid van de regering. De aanleiding was toen een financieel schandaal waarbij 1,8 miljoen euro was verdwenen. De demonstranten eisten toen dat de minister van Financiën op non-actief werd gezet en dat president Santhokhi zijn familieleden van belangrijke posities zou halen.

Vreedzaam protest

Raissa denkt dat de protesten blijven aanhouden zolang de regering het volk geen concreet perspectief op verbetering kan bieden. Wel hoopt ze dat het niet meer zo uit de hand loopt. "Ik hoop niet dat de plunderingen en het geweld vaker voor gaan komen, want daarmee raak je je mede-Surinamer die in dezelfde struggles zit." In plaats daarvan ziet zij liever een vreedzaam protest. "Maar wel nog steeds met de boodschap dat het beter moet."

Ster advertentie
Ster advertentie