Up 2 Date

Surinamers de straat op uit protest tegen de regering

foto: AFP | President Santokhi
  1. Newschevron right
  2. Surinamers de straat op uit protest tegen de regering

In Suriname hebben gisteren duizend tot tweeduizend mensen geprotesteerd tegen het beleid van de regering. De aanleiding daarvoor was een financieel schandaal waarbij 1,8 miljoen euro is verdwenen, maar veel mensen zijn het al veel langer beu dat ze de dupe zijn van de financiële crisis en bezuinigingen in het land.

Eisen

De groep demonstranten protesteerde onder meer bij het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Ze hebben verschillende eisen. Zo willen ze dat de minister van Financiën op non-actief wordt gezet, maar ook dat president Santhokhi zijn familieleden van belangrijke posities haalt. Zijn vrouw en de broer van vice-president Brunswijk zijn nu bijvoorbeeld lid van de raad van commissarissen bij Staatsolie Maatschappij Suriname.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitnodiging voor gesprek afgeslagen

President Santokhi zou eigenlijk op een tripje naar Paraguay gaan, maar heeft dat geannuleerd. Hij heeft in een verklaring laten weten in gesprek te willen met afgevaardigden van de protestbeweging, zo meldt de Surinaamse krant Waterkant. "Ik heb de ontevredenheid die leeft gehoord en gezien. Ik begrijp die gevoelens."

De leiders van de protestactie, die zich Team Organic noemen, gaan echter niet in op die uitnodiging. Ze willen geen klein privégesprek, maar een 'nationale dialoog' waarbij ook media en deskundigen aanwezig zijn. Tot die tijd zullen de protestacties doorgaan, zo wordt er vandaag gedemonstreerd bij Nieuwe Haven.

Ster advertentie
Ster advertentie