Up 2 Date

Duizenden woningen in Suriname staan al ruim twee maanden onder water

foto: Twitter: Rosita Leeflang
  1. Newschevron right
  2. Duizenden woningen in Suriname staan al ruim twee maanden onder water

In Suriname staan duizenden woningen in zo'n 35 dorpen al ruim twee maanden onder water. De wateroverlast is het gevolg van overmatige regenval. Daardoor moest het water worden doorgelaten bij een stuwdam, zodat die het niet zou begeven.

Spuigaten staan regelmatig open

Deskundigen gaan ervan uit dat de waterproblemen pas rond juni opgelost kunnen worden. Tot die tijd ziet staatsbedrijf Staatsolie, eigenaar van de stuwdam, zich genoodzaakt om de spuigaten regelmatig open te zetten om te voorkomen dat het waterpeil in het stuwmeer te hoog wordt en de dam daardoor breekt.

Echter blijft het openzetten van de spuigaten een probleem voor duizenden bewoners van de districten Brokopondo en Saramacca. Volgens Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), hebben de overstromingen zo'n 12.000 mensen geraakt waarvan slechts 300 besloot om tijdelijk hun woning te verlaten.

Voedselpakketten

Sinds de overstromingen voorziet het NCCR mensen uit de dorpen van voedselpakketten en andere benodigdheden. Veel gewassen in de getroffen gebieden zijn namelijk verzopen. Ook het leger, de politie en lokale bestuurders verlenen hulp aan de bewoners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontevreden

Veel bewoners zijn ontevreden over de communicatie en de voorbereiding van Staatsolie. Het bedrijf heeft namelijk niet gemeld dat ze de spuigaten open zouden zetten om het water door te laten. Daardoor hebben bewoners geen voorbereidingen kunnen treffen. "Niemand heeft gezegd: mevrouw we gaan uw huis onder laten lopen. Dus hebben we niet onze spullen kunnen redden of nog snel kunnen oogsten.", vertelt dorpsbewoner Dione aan RTL Nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie