FunX

Wat voor invloed hebben de Decembermoorden bijna 40 jaar later op Suriname?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat voor invloed hebben de Decembermoorden bijna 40 jaar later op Suriname?

De Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse deze week opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Sander belt met presentator, politicoloog en bestuurskundige Raissa Biekman, zij legt uit wat voor invloed dit bijna veertig jaar later heeft op Suriname.

Decembermoorden

Desi Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het militaire regime, bestaande uit journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders, opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zij gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.

De Decembermoorden hebben jarenlang een grote impact gehad op de Surinaamse samenleving en de politiek. Het leidde tot internationale isolatie van Suriname en de verhoudingen met Nederland werden gespannen. Pas in de 21e eeuw zijn er pogingen ondernomen om de verantwoordelijken voor deze misdaden te berechten. In 2019 werd Desi Bouterse, die later president van Suriname werd, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.


Verdeeldheid

Het proces tegen Bouterse om de Decembermoorden heeft volgens Raissa voor verdeeldheid gezorgd in zowel Suriname als bij de Surinaamse gemeenschap in Nederland. "Die verschillende kampen zorgen ervoor dat er wrijving en polarisatie ontstaat." Aan de ene kant heb je de groep van nabestaanden van de slachtoffers, die Bouterse het liefste de gevangenis in zien gaan. "En dan heb je de bevolking die - omdat het verleden nooit echt collectief is verwerkt - nog angstig kan zijn over wat er is gebeurd en liever daarover stil blijven. Ze willen kijken naar de toekomst en niet meer achterom."

Ten slotte is er nog een groep die Bouterse onvoorwaardelijk steunt, omdat hij voor hen een held is. "Je moet je voorstellen dat Desi Bouterse als politicus voor sommige mensen veel goede dingen heeft gedaan", vertelt Raissa. "Hij heeft er op een bepaald moment voor gezorgd dat mensen uit de armoedecyclus kwamen." Zo verhoogde hij de kinderbijslag en werd er een minimumloon geïntroduceerd en gratis gezondheidszorg voor kinderen. Vooral mensen die onder een bepaalde armoedegrens leefden, hebben daar wat aan gehad. "Jammer genoeg was het achteraf gezien financieel niet haalbaar om dat langdurig te kunnen geven aan het volk. Vandaar dat het land nu onder andere in een economische crisis zit."

Wat voor invloed hebben de Decembermoorden bijna 40 jaar later op Suriname?

Proces

Desi Bouterse werd in 2019 al veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden, maar ging daartegen in verzet. De Surinaamse krijgsraad is echter opnieuw tot dezelfde conclusie gekomen. Toch is de veroordeling nog steeds niet definitief. Er is nog beroep mogelijk tegen de uitspraak. De kans is groot dat Desi Bouterse daarvan gebruik gaat maken. Zijn advocaat Irvin Kanhai heeft al aangekondigd het hoger beroep te zullen aantekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie