Up 2 Date

Journalist mishandeld door beveiligers Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Journalist mishandeld door beveiligers Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk

Een journalist van de grootste Surinaamse krant De Ware Tijd heeft aangifte gedaan van mishandeling tegen een aantal beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk. Jason Pinas, zoals de journalist heet, wilde enkele foto's van Brunswijk maken, maar werd door de beveiligers tegen de grond gewerkt en in een wurggreep gehouden, zo laat hij weten aan Starnieuws.

Niet van gediend

Het incident vond plaats voor het parlementsgebouw in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Pinas maakte foto's van Brunswijk, nadat hij in de auto was gestapt. De 60-jarige vicepresident was daar niet van gediend en zei dat de journalist daarmee moest stoppen. Even later werd Pinas door een groep beveiligers aangevallen en pakten ze zijn telefoon af. Naar eigen zeggen moest hij trappen en klappen incasseren, terwijl hij op de grond lag.

"Lafhartige mishandeling"

Kort na de gebeurtenis liet de Surinaamse Vereniging van Journalisten in een verklaring weten "geschokt, verontwaardigd en vooral teleurgesteld te zijn". De organisatie noemt het incident een lafhartige mishandeling en zegt dat het niet de eerste keer is dat Brunswijk of zijn beveiligers geweld hebben gebruikt. Ook verwijst de vereniging naar een eerdere schending van de persvrijheid toen vijf journalisten om het leven werden gebracht in december 1982.

"Wat gebeurd is, is gebeurd"

In een reactie heeft Brunswijk verklaard dat hij de persvrijheid hoog in het vaandel heeft staan en geen beperkingen oplegt aan journalisten. "Wat gebeurd is, is gebeurd. We moeten eerlijk zijn. Journalisten hebben ook hun ethische code", zei hij in het parlementsgebouw. Daarnaast zei de Surinaamse vicepresident dat hij niet verantwoordelijk is voor de wijze waarop zijn beveiligers hebben gehandeld.

Ster advertentie
Ster advertentie