Up 2 Date

Rutte belooft Suriname herdenkingsjaar slavernijverleden in 2023

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte belooft Suriname herdenkingsjaar slavernijverleden in 2023

Premier Mark Rutte is momenteel op werkbezoek in Suriname. Tijdens een toespraak vertelde hij het Surinaamse parlement dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het leed van de slavernij.

Werkbezoek

Rutte voert tijdens zijn werkbezoek aan Suriname gesprekken met verschillende instellingen die zich bezighouden met het slavernijverleden, ter voorbereiding op het eventueel aanbieden van excuses namens de Staat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erkenning

De premier vertelde tijdens zijn toespraak dat hij er begrip voor heeft dat de nakomelingen van tot slaaf gemaakten, contractarbeiders en de oorspronkelijke bewoners van Suriname het slavernijverleden ervaren als "levende geschiedenis".

"Tussen ons in het heden en dat moment zitten welbeschouwd niet meer dan enkele generaties", zei Rutte tegen het Surinaamse parlement. "Er moet erkenning voor het leed van tot slaaf gemaakten komen. Er moet erkend worden dat het slavernijverleden doorwerkt in het heden. Want erkenning is het begin van heling."

Opmerkelijk

Rutte's uitspraken zijn opmerkelijk, omdat hij in 2020 nog zei dat een excuses voor het slavernijverleden zou kunnen leiden tot een verdeling onder de Nederlandse bevolking. "De vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren. De slachtoffers en de daders leven niet meer", zei de premier destijds.

Het is in 2023 precies 150 jaar geleden dat de tot slaaf gemaakten in Suriname hun vrijheid terugkregen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie