Up 2 Date

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank (DNB), heeft namens de bank excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Dat deed hij tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden in Amsterdam.

Excuses

Knot erkende dat velen van zijn voorgangers "handelswaar zagen waar het om mensen ging" en "dat velen het bestaan en het voortbestaan van slavernij verdedigden en heel lang de gevolgen van de slavernij negeerden". Daarnaast erkende Knot dat het geld waarmee DNB werd opgericht voor een deel verdiend werd met slavernij. "De Nederlandsche Bank aanvaardde ook producten van plantages, zoals koffie en suiker, als onderpand voor leningen. Zo betaalde De Nederlandsche Bank bij de afschaffing van de slavernij, in opdracht van het voormalige ministerie van Kolonieën, compensatie uit aan voormalige plantage-eigenaren, met onder hen ook bestuurders van De Nederlandsche Bank. Namens De Nederlandsche Bank bied ik hiervoor vandaag excuses aan."

"Excuses aan alle nazaten van tot slaaf gemaakten in Nederland, Suriname, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur, tot een bedrag en tot handelswaar op een inventaris. Excuses aan alle mensen die vandaag de dag nog de gevolgen hiervan ervaren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

DNB erkende in februari betrokken te zijn geweest bij de Nederlandse slavernij. Dat bleek uit een onderzoek, waarvoor DNB in 2020 opdracht had gegeven. De bank bleek sinds de oprichting in 1814 nauw verbonden te zijn geweest met de Nederlandse slavernij. Dat duurde tot 1863, toen de slavernij werd afgeschaft.

Maatregelen

In een verklaring laat DNB weten een aantal maatregelen te nemen. Zo start de bank de komende tien jaar onder meer een fonds voor meerjarige projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen. Het gaat om projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en kennisdeling. De DNB trekt daarnaast eenmalig vijf miljoen euro uit voor educatieve projecten, zoals het Nationaal Slavernijmuseum en het bijbehorende kenniscentrum. De bank geeft ten slotte aan niet over te gaan tot financiële compensatie voor geleden schade uit het verleden. "Een besluit over compensatie is niet aan ons, maar aan de overheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#1julivrij

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie