FunX

Kan sporttechnologie van iedereen een Usain Bolt maken?

foto: AvroTros
  1. Newschevron right
  2. Kan sporttechnologie van iedereen een Usain Bolt maken?

Altijd al topsporter willen worden, maar heb je geen talent? Wie weet kan technologie een uitkomst bieden. Gregory Sedoc, de 38-jarige voormalig topsporter zoekt in zijn nieuwe programma Sportlab Sedoc uit hoe wetenschap de topsport kan versterken. Fernando sprak Gregory vanmorgen over de ontwikkelingen in de sporttechnologie.

controle over stress

In de eerste aflevering behandelt hij het onderwerp stress. Hoe krijg je hier controle over? En hoe kan je stress zo omzetten dat je juist beter presteert? Gregory sprak hierover met voormalig topvoetballers Frank en Ronald de Boer en sportpsycholoog Rico Schuijers. De voetballers weten natuurlijk als geen ander hoe ze kunnen presteren onder druk en stress. De twee hebben beiden een penalty gemist in hun voetbalcarrière, maar hoe kwam dat nou eigenlijk? Gregory nam de voetballers mee naar een sportpsycholoog om hier antwoord op te krijgen. "Als je heel erg sterk het beeld hebt dat je mis gaat schieten, dan krijg je gewoon een slechte strafschop", vertelde sportpsycholoog Rico.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

beter worden

Volgens Gregory kan iemand met minder talent beter worden dan iemand met veel talent, als de juiste technologie wordt gebruikt. "Je kunt het vergelijken met het ophangen van een bouwlamp. Als je totaal niet kunt klussen, kun je met cursussen en werken best wel een lamp ophangen maar je zult nooit de beste bouwvakker worden", vertelde Gregory aan tafel bij Jinek. Een van de technologieën waar het om gaat is een biopt (een klein stukje weefsel) nemen om te kijken of je langere spiervezels kunt krijgen, waardoor je sneller kunt bewegen. Er wordt nu ook een speciale sensorbroek ontwikkeld die je helpt om je grenzen te laten bepalen.

helemaal afhankelijk van technologie?

Helaas betekent dit niet dat technologie van iedereen een Usain Bolt kan maken. "Als je kampioen wil worden, zal je altijd wel iets van talent moeten hebben", vertelt Gregory. Hoe handig sommige technologie ook lijkt, écht records verbreken is voorlopig nog niet gelukt.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie