FunX

Ilias (13) pleit voor een betere manier van les krijgen: "Geen woordjes stampen"

foto: Instagram @ilias.admi
  1. Newschevron right
  2. Ilias (13) pleit voor een betere manier van les krijgen: "Geen woordjes stampen"

Waarom moet je eindeloos leren voor vakken waar je vervolgens nooit meer iets mee gaat doen? Of naar lessen gaan waar je alleen maar gedemotiveerd van raakt? Volgens de 13-jarige Ilias Admi kan het schoolsysteem veel beter. De oud-kinderburgemeester van Amsterdam adviseerde al politici en de politie, maar hij maakt zich daarnaast ook hard voor veranderingen in het onderwijs. In de TopiX-podcast vertelde de ambitieuze scholier aan Merel hoe het volgens hem beter kan.

Quote

Ik wil geen woordjes stampen die ik een week later weer mag vergeten.

'Woordjes stampen om te vergeten'

Kinderen ondersteunen in de talenten die ze al hebben en ze stimuleren om iets te doen wat bij ze past: dat is hoe school er volgens Ilias het beste uit kan zien. "En niet woordjes stampen voor de toetsen en daarna alles weer vergeten." Die manier van les krijgen zorgde bij hemzelf voor veel stress. Uiteindelijk koos hij er dan ook voor om naar een school te gaan met een ander systeem, waar hij leert wat hij zelf wil leren. "Bijvoorbeeld foto's editen of auto's maken."

Zelf kiezen

Daarnaast mag Ilias op die nieuwe school zelf kiezen of hij om 9 uur, half 10 of 10 uur begint. Hij krijgt les van coaches in plaats van leraren en er zijn inspiratiesessies waarbij mensen van buitenaf komen vertellen over hun ervaringen. "Van de dagstart tot het uitchecken mag je doen wat je zelf wil." Het 'lesprogramma' kan hij laten aansluiten op zijn interesses buiten school. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld ook kiezen voor drama of hulp bij het voorbereiden van een podcast.

Verantwoordelijkheid

Bij die manier van les krijgen die Ilias nu ervaart, komt wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel kijken. "Dat kan je leren, dus ik denk dat het voor iedereen mogelijk is." Wat Ilias betreft kan er vanaf de kleuterklas al mee begonnen worden. "In groep 2 krijg je nu al Cito-toetsen, dat vind ik best wel raar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kansen grijpen

Strijden voor kinderrechten, het onderwijssysteem verbeteren én ooit een hoofdrol spelen in een film: Ilias is superambitieus. Doordat hij begin dit jaar ernstig ziek werd en zelfs op de intensive care terechtkwam, beseft hij nog meer dat hij alles uit het leven wil halen. "Ik had kunnen overlijden toen. Dus ik ben het wel gaan bekijken van: als je nu niet alle kansen pakt die op je pad komen, krijg je daar later veel spijt van."

Hieronder kun je het hele gesprek tussen Ilias en Merel terugluisteren:

#34 - ONDERWIJS KAN HET ANDERS?: Te gast: Ilias Admi (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie