FunX

Wat doet TikTok met jouw gegevens? "De app verzamelt veel meer dan nodig is"

foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Wat doet TikTok met jouw gegevens? "De app verzamelt veel meer dan nodig is"

TikTok is een van de populairste apps van dit moment, maar je hoort steeds vaker dat de app niet helemaal veilig is. India heeft het gebruik ervan daarom al compleet verboden. Het zou namelijk meer gegevens van je verzamelen dan dat je in de gaten hebt. Maxime van NOS Stories deed hier onderzoek naar. "TikTok verzamelt veel vaker gegevens van je dan bijvoorbeeld Snapchat en Instagram, namelijk iedere 30 seconden en daarnaast worden er veel meer permissies gevraagd", vertelt ze in Start met Fernando.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel meer info dan nodig is

"TikTok is een heel ander bedrijf dan bijvoorbeeld Snapchat of Instagram", vertelt Maxime. De app heeft als doel heeft om het perfecte algoritme voor jou als gebruiker te bouwen. "De app selecteert video's waarvan 'ie denkt dat jij die leuk gaat vinden." Daarvoor worden gegevens van jou telefoon gebruikt. "Maar volgens onze ethisch hacker verzamelt de app veel meer info dan nodig is om zo'n profiel van jou te schetsen."

Waar Instagram 31 permissies - bijvoorbeeld toegang tot je camera of microfoon - vraagt, vraagt TikTok er zo'n 68. "Ze willen dus veel meer data van je." Daarnaast verzamelt de app naast standaardgegevens zoals je locatie en schermtijd, ook gegevens zoals het unieke nummer van je telefoon, het wifi-netwerk dat je gebruikt en welke apps er allemaal nog meer op je telefoon staan.

Gegevens naar China?

Wat gebeurt er dan vervolgens met die gegevens? "Het moederbedrijf achter TikTok is Chinees, maar het is niet helemaal zeker of jouw data ook naar China gaat." Wel zag de hacker van NOS Stories referenties naar Chinese IP-adressen in de code van de app. "En daar gelden hele andere privacyregels over wat er met je data gebeurt dan bijvoorbeeld hier in Nederland."

Het maakt best veel uit in welk land je gegevens belanden, legt Maxime uit. Wanneer je data in China belandt, kan dat namelijk best wel eens gevolgen hebben voor jou hier in Nederland. "Stel je spreekt je een keertje uit tegen de Chinese overheid, bijvoorbeeld over de Oeigoeren of de protesten in Hongkong, dan kan je best wel interessant worden voor de Chinese overheid. Je zou dan problemen kunnen krijgen met het aanvragen van een visum."

Tips

Het is lastig om te zeggen wat je als TikTok-gebruiker kan doen om het verzamelen van je gegevens tegen te gaan, maar de hacker van NOs Stories had wel een paar tips om het te beperken. Meer info check je in de YouTube-video van NOS Stories.

  • Geef geen toestemming om je camera en microfoon te gebruiken als je de app alleen gebruikt om video's te bekijken.
  • Gebruik een neppe accountnaam en een alternatief e-mailadres.
  • Gebruik TikTok in je internetbrowser in plaats van in de app.
Ster advertentie
Ster advertentie