FunX

Juanita is thuisloos en helpt kwetsbare jongeren

  1. Newschevron right
  2. Juanita is thuisloos en helpt kwetsbare jongeren

FunX Kookt staat speciaal in het teken van jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats. Eva sprak live in Theater Stefanus met Hella Maguser van Stichting Zwerfjongeren en Juanita, die op dit moment geen vaste verblijfplaats heeft.

Hulp bieden

Juanita zat negen maanden in een opvang, maar op dit moment is ze weer thuisloos. Ze studeert sociaal-maatschappelijke dienstverlening en loopt stage bij U-2B Heard. Dat is een Utrechtste organisatie die zich inzet voor kwetsbare jongeren, waaronder dak- en thuisloze jongeren. Juanita weet dus als geen ander hoe het is om aan de andere kant van de hulpverlening te staan.

''Het is makkelijker om anderen te helpen, dan jezelf te helpen.''

op eigen kracht

Voor jongeren is het vaak lastig om te spreken over hun situatie en de drempel om hulp te vragen ligt nóg hoger. Juanita wil jongeren in een kwetsbare situatie meegeven dat het niet erg is om fouten te maken.

''Uiteindelijk moet je toch alles op eigen kracht doen. Die kracht moet je vinden en vasthouden.''

BANKHOPPERS

Dak- en thuisloos worden vaak in één adem genoemd. Toch is er een groot verschil. Als je dakloos bent, heb je namelijk geen dak en ook geen adres. Thuisloze jongeren verplaatsen daarentegen van plek naar plek. Om die reden worden ze ook vaak bankhoppers genoemd. Hella Masuger is directeur van Stichting Zwerfjongeren Nederland. De term zwerfjongeren klinkt nog veel zwaarder, maar dat het zo heftig overkomt kan ook nut hebben volgens Helga.

''Wanneer je spreekt over zwerfjongeren, veroorzaak je ook meer schrik in de politiek.''

Ster advertentie
Ster advertentie